Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 9. szám

Hozzászólások

Épület Információs Modellezési eljárás alkalmazása az épületgépészetben (BIM tervezés)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Virág Zoltán - Virág Zsolt - Orosz Tamás

Épület Információs Modellezési eljárás alkalmazása az épületgépészetben (BIM tervezés)

Virág Zoltán

okleveles gépészmérnök
Duoplan Kft. ügyvezetője

Virág Zsolt


Duoplan Kft.

Orosz Tamás

épületgépész tervező, BIM manager
Duoplan Kft.

Mi a BIM? A BIM (Building Information Modelling) a mai modernkori kihívásoknak és elvárásoknak megfelelő tervezési módszer. Bár a rendszer már a 2000-es évek elején elkezdett terjedni, hazánkban csak az elmúlt években lett hangsúlyos. Gyorsuló világunkban az információ azonnali rendelkezésre állása szinte alapvető elvárás, így tervezőként elsődleges feladatunk, hogy terveink a lehető legtöbb, egyszerűen és gyorsan hasznosítható információt tartalmazzák.

A tervezői munka során a mérnök gárda egy létesítmény megvalósításán dolgozik, mégpedig az épület születése előtti időszakban. Ezt úgy éri el, hogy munkáját és feladatát – a valós életben végezve – először a virtuális világban oldja meg. A mérnöki virtuális világnak kiemelkedő szerepe van az épület megvalósulásának szempontjából, hiszen itt készül a gondolatból egy megvalósítható terv, amely alkalmas a kivitelezésre, a létesítmény megszületésére és az előirányzott életciklus megvalósítására.

Az épületgépészeti terv kidolgozása során fő célként tartjuk szem előtt, hogy a tervezett rendszer kiszolgálja a megálmodott új épület energetikai és komfortigényeit. Elégítse ki az épület különleges működési igényeit, műszaki követelményeit és a megvalósíthatóság gazdaságossági feltételeit. Messzemenően figyelembe vesszük, hogy magas műszaki színvonalú, ugyanakkor gazdaságos rendszer legyen, gondolva az élet- és vagyonvédelem elengedhetetlen szempontjaira is.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!