Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 9. szám

Hozzászólások

Energiahatékony szellőztetés – nagykonyhai szellőztető rendszerek

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kovács István - Dóczi Balázs

Energiahatékony szellőztetés – nagykonyhai szellőztető rendszerek

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Dóczi Balázs


Kamleithner Budapest Kft.

Az energia a világon mindenhol a jövő fő kérdése. Az egyre növekvő népesség és a technikai eszközök széles körű elterjedésével járó többletenergia igény jelentős kihívás elé állít minket. 2030-ig az energiaigény növekedését 40%-ra jelzik előre.

Ennek eredményeképpen az energiaszükségletünk egyre jobban terheli a környezetet, és egyre jobban nő az igény arra, hogy áttérjünk egy fenntartható energiaellátásra. A leghatásosabb és leginkább költségkímélő lépés a biztos és klímabarát energiaellátás érdekében a hatásfok növelése. Azt a tényt nézve, hogy az energia nagy részét az ipari és kereskedelmi szektorban használják fel, nyilvánvaló, hogy ezeknek a területeknek különösen nagy léptékkel kell cselekedniük.

Néhány évvel ezelőttig szinte kizárólag csak a fűtési rendszerek optimalizálása volt a középpontban. Ez mára – elsősorban nem a lakóépületeknél – megváltozott és minden épületgépészeti rendszer, például a szellőzés, hűtés, világítás belekerült az energetikai mérlegelésbe.

Energiahatékony szellőztetés

A szellőztetésben hatalmas megtakarítási lehetőség rejlik, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk rá. A megbízott EU-bizottság szerint Európában a ventilátorok évente 410 TWh energiát fogyasztanak. Ez olyan szám, amely hatalmas potenciált kínál az Ökodesign irányelv céljainak eléréséhez: kerek 16 millió tonnával kevesebb CO2 kibocsátást és az áramfogyasztás 34 TWh-val történő csökkenését.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!