Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 9. szám

Hozzászólások

Az okos épület tényező (angol nyelvű)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Wouters, Peter - Laustsen, Jens

Az okos épület tényező (angol nyelvű)

Wouters, Peter


INIVE EEIG, Belgium

Laustsen, Jens

Coordinator
EPBD CA, Denmark

A megújuló energiák elterjedésével, mint a PV vagy a szélenergia, egyre nagyobb szerepet kapnak az épületirányítási/ épületüzemeltetési okos megoldások. Az okos épületfelügyeleti eszközök segítségével az épület energiaellátása egyensúlyba hozható, például a csúcsok kisimíthatók, vagy áthelyezhetők olyan periódusokra, amikor többlet energia áll rendelkezésre.

Ezeknek az eszközöknek egy része nem igényel jelentős költségráfordítást, segítségükkel mégis többlet energia takarítható meg. 

Emiatt az Európai Tanács fontosnak találta, és már 2016-ban előre vetítette, hogy szükség van egy „okos épület” jelzőszám megalkotására. A szóban forgó okos tényező megjelenítésének legjobb helye az épületre vonatkozó energetikai tanúsítvány lehet, azonban egyelőre még nyitott kérdés a tényező pontos definíciója, meghatározásának számítási módszere stb.

Vajon egy vagy több számmal lesz leírható, informatív szerepe lesz csupán vagy követelményértéke is lesz? 

A szerzők a felmerülő feladatokat, kérdéseket összegzik.

A cikk a REHVA Journal 2017 áprilisi számában jelent meg.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!