Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Májusi számunk belső borítóján rögtön egy fontos szakmai eseményre hívjuk fel a figyelmet: a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata idén is megszervezi a Tervezői konferenciát. A cikkek sorát a BME ÉPGET oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak írása nyitja meg, akik a Tanszék Légtechnikai laboratóriumában a résbefúvó szerkezetek okozta turbulencia jelenségét vizsgálták kisméretű irodahelyiségek esetében. A szerzők részletesen bemutatják a mérés körülményeit és eredményeit. Mérési eredményeik elsősorban a huzatkomfort tervezésekor hasznosak.

Tanulságos életpályákat bemutató sorozatunkban Olvasóink ezúttal dr. Barcsik József munkásságát és gondolatait ismerhetik meg,

Folytatjuk azt a cikksorozatot, amelynek szerzője a hőfokhíd és a fűtési idény hosszának a kérdését vizsgálja. Ebben a részben alapos irodalmi áttekintést olvashatnak a hőfokhíd fogalmáról és ennek megalapozásáról. A szerző bemutatja a különböző hőfokhíd típusokat, ezek tulajdonságait és számítását. A cikk előző részéhez olvasói észrevétel érkezett, ezt és a szerző válaszát szintén olvashatják ebben a számunkban.

A szám első felében beszámolót olvashatnak a Magyar Mérnöki Kamara küldöttgyűléséről, ahol megválasztották a Kamara új elnökét, valamint a Debrecenben rendezett XXIII. Épületgépészeti Szakmai napról.

A lap második felében először a ZerAx axiálventilátorokat mutatja be szerzőnk. Ezek a korszerű ventilátorok kimagasló hatásfok-értékeiknek és széles jelleggörbe tartományuknak köszönhetően jól alkalmazhatók meglévő berendezésekben üzemelő ventilátorok cseréjéhez is, nagyon rövid megtérülési idő mellett.

A Körös Campus Alapítvány pályázatán támogatást nyert pályamunkát mutat be következő cikkünk, amelynek szerzője a vortex áramlásmérőket vizsgálta. A cikkben bemutatja két különböző vortex áramlásmérő teljes kalibrálási folyamatát, valamint nemlineáris viselkedésének vizsgálatát. Az eredményeinek felhasználásával az áramlásmérők hibája aktív, illetve passzív módon csökkenthető.

A továbbiakban több fontos szakmai eseményre és eredményre hívjuk fel a figyelmet. A Kompozitor Kft.-nek adományozott Innovációs díj kapcsán bemutatjuk a Furánflex technológia egyre szélesebb alkalmazási lehetőségeit. Hírt adunk a Sinusverteiler GmbH széles termékpalettájáról, valamint arról, hogy a kondenzációs technika már a pellet-tüzelésnél is elérhető, és ezért a fejlesztésért a HERZ PelletCondens készüléke Hungarotherm-díjat kapott.

A lakásszellőzésben az új ELS EC ventilátorok jelentős energia-megtakarítást hoznak, intelligens szabályozásuk révén pedig hozzájárulnak a nagyobb komforthoz. A lakóépületek akusztikai viszonyainak javulását segítik a zajcsillapított szennyvíz lefolyócsövek. A zaj keletkezésének hátteréről és a zajcsillapítás eszközeiről olvashatnak cikkünkben. Ugyancsak fontos fejlesztési eredmény a Mineral Plus termék, amely kiváló hőszigetelő képessége mellett kiváló hangszigetelő képességgel is rendelkezik.

Beszámolunk a Szakma Sztár Fesztiválról, ahol 102 oktatási intézmény 224 diákja mutatta be tudását. Több szakmában, így a víz-, gáz- és fűtésszerelő szakmában is, a győztes a WorldSkills versenyen képviseli hazánkat, jövőre pedig nálunk kerül sor az EuroSkills Budapest 2018 versenyre.