Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Nagy érdeklődés mellett sikeresen lezajlott az Épületgépész Tervezői Konferencia, amelynek mottója volt: „A komfortért is mi felelünk”. A konferencián előadó neves épületgépész tervezők közül Cservanyák Gábort és kollégáit kértük meg, hogy előadásuk anyagát cikk formájában adják közre. Ez a cikk vezeti be októberi lapszámunkat. Szerzői tájékoztatást adnak a fokozott légzárású nyílászáró szerkezetek hatásairól és az emiatt szükséges légtechnikai megoldásokról. A cikket követően azt az interjút adjuk közre, amelyben Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának a konferencia szünetében tartott küldöttgyűlésen megválasztott elnöke értékeli a konferenciát.

Következő cikkünk szerzői összefoglalják a hőérzeti méretezési kérdésekkel kapcsolatos, szabványban rögzített tényezőket és értékelik ezeket a tervezési és üzemeltetési feladatok szempontjából. Megállapítják, hogy a szabványban rögzített helyi diszkomfort tényezők figyelembe vétele gondokat jelenthet, további kutatások szükségesek.

Októberi számunkban két angol nyelvű cikket találhatnak. Az első a Rehva Journal folyóiratban megjelent írás alapján azt mutatja be, hogy az indiai Delhiben, ahol a környezeti levegő minősége nagyon rossz, milyen megoldást alkalmaztak egy iskolaépület belső levegő minőségének a biztosítására.

Második angol nyelvű cikkünk szerzői, a pozsonyi egyetem tanára és doktorandusza az adiabatikus hűtés alkalmazását vizsgálják és mutatják be az alkalmazható megoldásokat, diagramokban szemléltetve a lejátszódó folyamatokat. A megoldás jelentősen csökkenti a villamosenergia-felhasználás csúcsait és az energia felhasználást.

Napjainkban egyre nagyobb szerepet játszanak a környezetbarát szilárd tüzelésű berendezések, amelyek rendszerbe illesztése azonban igényli a fűtési puffertárolók alkalmazását. Szerzőink különböző tároló kialakításokat vizsgáltak modellalkotás és szimulációs szoftver alkalmazásával. A szimulációk eredményéből kitűnik, hogy milyen hőmérsékletváltozás jöhet létre a tárolóban a különböző kialakítások mellett.

Következő cikkünk szerzője egy Bükfürdőn kialakított hőszivattyús alkalmazást mutat be, amely egy szálloda energiahatékony hőellátását biztosítja. A szondákhoz csatlakozó, magyar fejlesztésű hőszivattyúk a hőellátást biztosítják padlófűtések, törölközőszárító radiátorok, fan-coil és légtechnikai berendezések fűtésével, valamint a használati melegvíz ellátást és a medencék fűtését adják. Nyáron ezek a hőszivattyúk a hűtést is megoldják.

A következő cikkeinkben olvashatnak korszerű sugárzó fűtőberendezésekről és ezek tervezési szempontjairól, valamint arról a beruházásról, amelynek eredményeképpen könnyebb, szebb és jobb minőségű köpenyelemekkel készülhetnek a jövőben a Magyar Kéménygyártó Kft. kéményei.

Október 20-án ünnepelte 15. születésnapját az Épületgépészeti Múzeum. Köszöntjük a Múzeumot és gratulálunk azoknak a lelkes szakembereknek, akik támogatták a létrejöttét és folyamatosan fáradoznak a fejlesztésén. Tanulságos életpályák sorozatunkban ezúttal Pfeningberger Ottó gondolatait adjuk közre.

A nagy nap közeledtével több hírben is felhívjuk a figyelmet a Magyar Épületgépészek Napja programjaira. www.talalkozzunk.hu!