Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Cservenyák Gábor - Semega Róbert - Cservenyák Eliza - Csintalan Ildikó

Épületenergetikai vizsgálat a fokozott légzárású nyílászáró szerkezetek, a külső és belső hőterhelések együttes hatása és a fűtési, hűtési ciklusok vonatkozásában

Cservenyák Gábor

okl. épületgépész mérnök, okl. energetikai szakmérnök, c. egyetemi docens; ügyvezető; alelnök
KLIMASOL Kft; MMK ÉgT

Semega Róbert


Cservenyák Eliza


Csintalan Ildikó


Cservenyák Gábor a cikk témájában előadást tartott az Épületgépészeti Tervezői Konferencián (lásd beszámolónkat a lap e számában). Kérésünkre vizsgálatának eredményeit és tapasztalatait a következő cikkben is közreadja.

A fokozott légzárással olyan, az épület hő- és levegőháztartására vonatkozó problémák adódtak, amelyek megoldása csak mesterséges beavatkozással (pl. légtechnika) lehetséges.

A megoldást nehezíti az a körülmény is, hogy az épületekre, intézményekre vonatkozó légtechnikai szabványok, rendeletek ellentmondásosak, hiányosak.

Példaként lehetne említeni számos magyar szabványt.

A jelen anyagban az MSZ 24210-1:2011 szabvány, illetve a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM rendelet és az OTÉK épületek szellőztetésére vonatkozó részeit érintettük, előírásainak hiányosságaira mutattunk rá.

A jelenleg folyó (KEHOP és más) energetikai pályázatok kiírásai sem egyértelműek.

A szabványokban például a gyermekintézmények esetében 40 – 50 évvel ezelőtti meghatározások, szellőztetési módozati ajánlások, szakmailag hibás és erősen kifogásolható javaslatok szerepelnek. Nincs egyértelműen kezelve a gyermekintézmények esetében például a közösségi terek (foglalkoztatók, csoportszobák, tantermek, előadók stb.) légtechnikai követelményrendszere sem frisslevegő-ellátás, sem hőérzet, így összességében komfort szempontjából sem.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!