Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Érces Norbert - Dr. Herczeg Levente

Szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolt fűtési puffertárolók vizsgálata

Érces Norbert

tanársegéd
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Dr. Herczeg Levente

egyetemi adjunktus, PhD
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Bevezetés

Napjainkban az épületek gazdaságos üzemeltetése mellett egyre nagyobb szerepet tölt be a környezetbarát technológiák és berendezések alkalmazása, azonban a magyarországi épületállomány jelentős százaléka nem tudja teljesíteni a velük szemben elvárt igényeket mind épületfizikai, mind épületgépészeti szempontból. A szilárd tüzelésű berendezések újra egyre nagyobb teret kapnak az épületek fűtési igényeinek kielégítésére új, korszerű kazánok telepítésével, vagy akár az évek óta üzemen kívül álló, meglévő hőtermelők újra üzembe helyezésével. A szilárd tüzelésű berendezések rendszerbe illesztése során számos, sok esetben elhanyagolt részletre szükséges figyelni tervezői, kivitelezői és üzemeltetői oldalról egyaránt.

A kereskedelemben kapható fűtési puffertárolók kialakítása nagymértékben eltérő megoldásokat mutat. Cikkünkben a belső áramlás terelőlemez nélküli, derékszögű csonkelrendezést követő fűtési puffertárolókban kialakuló hőmérséklet eloszlásokat, és annak a fűtési rendszerre gyakorolt hatását vizsgáljuk meg.

Működési jellemzők

Az égési folyamat létrejöttéhez természetesen több paraméter egyidejű jelenlétére, valamint adott szerkezeti kialakításokra van szükség. Ezek közé tartozik a megfelelő légfelesleg-tényező, elegendő oxigéntartalmú levegő, tűztér kialakítás, a füstgáz elvezetésének kialakítása, illetve a megfelelő gyulladási hőmérséklet az égés beindításához.

A szilárd tüzelésű berendezések, azon belül is a hasábfa, szén, vagy vegyes tüzelésű kazánok rendszerbe illesztése során, a biztonságos üzemvitel érdekében gondoskodni kell a tűztérben uralkodó tűzkép életciklusából származó esetleges csúcsok kezeléséről. Az ilyen kazánokra jellemző tüzelési folyamat a begyújtási szakasztól az égés maximumáig monoton növekedést, majd utána folyamatos hanyatlást produkál az égés végéig.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!