Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Komlós Ferenc

Új, energiahatékony technológia megvalósítása Bükfürdőn

Komlós Ferenc

okl. gépészmérnök

 „A réginek az újjal célszerű egybeházasítása gyakran a dolog bölcsészete. 
Máskor a réginek a gyökerestőli megsemmisítése és az újnak gyökeres felállítása szükséges.”

(Gróf Széchenyi István)

 

A cikk adatokkal alátámasztott áttekintést ad a hőszivattyúzás nemzetközi és hazai helyzetéről, és néhány javaslatot is közöl. Amennyiben a kitűnő hazai készülékek beépítését szorgalmazzuk, azzal a magyarországi ipar fejlődését is támogatni tudjuk.
 

2016 novemberében elkészült a bükfürdői „Hotel Caramell Prémium Resort” szálloda, kibővítve a B, C és D jelű épületrészekkel. A beépített 8 db 90 kW névleges teljesítményű, magyar fejlesztésű és gyártású folyadék-víz hőszivattyú munkaközege „R 410A”. A cikk bemutatja a számos energetikai feladatot elvégző földhő hőforrású hőszivattyús rendszer működését áttekintő rajz, műszaki adatok és fénykép felhasználásával.

 


Ez a cikk a Kárpát-medencei Magyar Energetikai Szakemberek XXI. Szimpóziuma (MESZ-2017), egyben a XX. Energia Műhely rendezvényen 2017. szeptember 28-án elhangzott vetítettképes előadás szerző által szerkesztett változata lapunknak.

A hőszivattyú múltjának magyar vonatkozásával kapcsolatban jelezni kell, hogy 1948-tól a Heller László közreműködésével kidolgozott kompresszoros hőszivattyú áttörést jelentett a hőszivattyús technológia történetében. Heller László professzor úr doktori fokozatának témája 1948-ban a kompresszoros hőszivattyúk alkalmazásának műszaki, gazdasági feltételei volt. Emlékezzünk a 110 éve született Heller Lászlóra egyik javaslatával (1. ábra: könyv borítók).

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!