Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Ing. Frťalová, Mária - Doc. Ing. Füri, Belo B. PhD

Elpárologtatós hűtési rendszerek alkalmazása és értékelése (angol nyelvű)

Ing. Frťalová, Mária


Department of Building Services, Faculty of Civil Engineering, STU in Bratislava, Bratislava, Slovakia

Doc. Ing. Füri, Belo B. PhD

okl. gépészmérnök, egyetemi docens
Department of Building Services, Faculty of Civil Engineering, STU in Bratislava, Bratislava, Slovakia

Absztrakt

Az evaporatív vagy adiabatikus hűtés folyamatában a víz párolgása során hőt von el a környezetétől, ezért a relatív hőérzet csökken. Ez az egyszerű elv kihasználható közvetlenül levegő hűtésére is a megfelelő eszközök segítségével, így csökkentve egy adott tér hőmérsékletét. A hűtés folyamata a nedvesített környezeti levegőben lévő víz rejtett párolgási hőjének hasznosítása.
 

Az adiabatikus hűtésnek is megvannak a maga korlátai. Nem alkalmazható hatékonyan ott, ahol magas a külső páratartalom, mint például a trópusi erdős övezetekben, de mérsékelt klimatikus övezetekben is csak bizonyos időjárási körülmények esetén működik. Ugyanakkor alkalmazható kompresszoros levegő hűtésénél, mint előhűtési lépcső energia megtakarítás céljára. Az ilyen típusú hűtőrendszernél maga a levegő számít hűtőközegnek, tehát, minél több hűtőközeget, tehát lehűtött levegőt viszünk be a belső terekbe, annál alacsonyabb hőmérséklet érhető el. Ezért gondoskodni kell arról, hogy a meleg levegő a tetőn távozhasson, így a tartózkodási zónába be lehet juttatni a lehűtött friss levegőt.

A légtechnikai egységben a víz porlasztása vagy vízzel nedvesített betét teszi lehetővé a levegőáram nedvességtartalmának a növelését. Ezért a hűtés fajlagos teljesítmény-tényezője (a hagyományos kompresszoros hűtőrendszerrel összehasonlítva) magas, mivel a külső energiafelvétel többnyire csak a víz szivattyúzásához szükséges teljesítmény igény. A legegyszerűbb gyakorlati megoldás a közvetlen evaporatív hűtőrendszer, amikor a lehűtött levegőáramot közvetlenül a belső térbe juttatják, leggyakrabban ipari alkalmazásoknál és kiváltképpen az utólagos hűtési rendszer kialakításai során. A közvetlen evaporatív hűtés azt is jelenti, hogy a hűtött térben a levegő nedvességtartalma megemelkedik.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!