Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Dr. Barna Lajos PhD

Épületgépészeti Tervezői Konferencia 2017

Dr. Barna Lajos PhD

főszerkesztő
Magyar Épületgépészet

Szeptember 29-én rendezte meg a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata az Épületgépészeti Tervezői Konferenciát. A sok résztvevő és kiállító megjelenéséből és a személyes beszélgetések alapján úgy ítélem meg, hogy a konferencia sikeres volt, lehetőséget nyújtott a szakmai továbbképzésre, a személyes találkozásokra és a kapcsolatépítésre.

A konferencia szünetében került sor a küldöttgyűlésre, amelynek feladata a Tagozat elnökének megválasztása volt. A küldöttgyűlés a Tagozat elnökévé Gyurkovics Zoltánt választotta meg, akinek ezúton is gratulálok.

Gyurkovics Zoltán nagy szerepet vállalt a konferencia szervezésében, ezért arra kértem, mutassa be a rendezvényt.

Gyurkovics Zoltán kérésemre a következőkben foglalta össze tapasztalatait, véleményét:

Az egyszekciós tematikus rendezvényt a komfortelméleti gondolatkörbe illesztettük be és szlogenként a „Komfortért is mi felelünk!” mondatot választottuk. Érzékeltetni szerettük volna azt, hogy szakmai tevékenységünkben már központi szerepet kap a komfort. Legyen szó – elsősorban természetesen – az emberek komfortjáról otthonukban, munkahelyükön, sport- és kulturális létesítményekben, azaz más és másfajta tevékenységük közepette. De egyre nagyobb jelentősége van tervezési munkánkban az „gépek komfortjának” is. Vannak igen magas műszaki színvonalat képviselő megmunkáló gépek, gépsorok, mérőműszerek, amelyek megbízható működésének feltétele bizonyos komfortparaméterek – hőmérséklet és páratartalom, a légbevezés módja, áramlási sebesség, vertikális hőmérséklet eloszlás stb. – előírt tartományokban tartása.

A konferencián a témát megvalósult tervanyagok, mérési és kutatási eredmények bemutatása útján dolgoztuk fel. Tapasztalatokat akartunk átadni egymásnak. Tervező a tervezőnek, szakértő a szakértőnek. A konferenciát egyedi akkreditációs kérelemmel kötelező szakmai továbbképzéssé minősíttettük. A kötelező szakmai továbbképzés szervezése a BPMK feladata volt.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!