Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Babus Csaba

Nagy terek sugárzó fűtése

Babus Csaba

okl. gépészmérnök
Schwank Magyarországi Képviselet, Seidl és Társa Kft.

Hőmérséklet és hőérzet

Épületgépészeti diskurzusok során, amikor a mértékadó hőmérsékletről van szó, nagyon gyakori, hogy még mindig csak a belső levegő hőmérsékletét vesszük viszonyítási pontnak, holott a fűtések (hűtések) leggyakoribb célja az egyén hőérzetének optimumon tartása. A hőérzetet sokkal több tényező határozza meg, mint a környező levegő hőmérséklete, mégis a korábbi évtizedek fűtési technológiái ezt vették viszonyítási pontnak.

Az emberi test folyamatosan ad le hőt, ez szükséges a megfelelő komfortérzethez. A hőleadás 40 – 45%-ban hősugárzás, 30 – 35%-ban konvekció és 20 – 25%-ban párolgás útján történik. Látható, hogy a sugárzás a legjelentősebb hőleadási forma.

Ha a testet környező felületek hőmérsékletét növeljük, csökken a test sugárzási vesztesége, mivel a hőleadás a hidegebb felületek felé történik.

A Raber és Huthison formula a következő egyenlettel írja le a hőtechnikai komfortot:

Ta + Tr = 140 [Fahrenheit],

ahol:
Ta – a környezeti levegő hőmérséklete, [°F],
Tr – a környező felületek sugárzási hőmérséklete [°F]

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!