Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

November végén kerül sorra szakmánk ünnepe, a Magyar Épületgépészek Napja. Novemberi számunkat ezért is a rendezvénnyel foglalkozó cikkel nyitjuk. A szerző felteszi a kérdést: kik azok, akikről ez a nap szól, kik az épületgépészek, akiket ünnepelünk? Emellett vizsgálja a találkozás célját, kiemelve, hogy fontosnak tartja a nyitást a külvilág felé. Emellett felvázolja a vízióját, amely szerint legyen ez a nap minden épületgépész ünnepe és minden szinten nyitottan ünnepeljenek a helyi közösségek. A cikk után közzétesszük a november 30 – december 1. között sorra kerülő rendezvény programját.

Ezt követően egy érdekes vizsgálat célkitűzéseivel ismerkedhetnek meg olvasóink: az irodahelyiségekben telepített zöldfalak belső levegő minőségre gyakorolt hatásának vizsgálatával. A szerzők bemutatják a zöldfalak működésének hátterét és a laboratóriumi mérések célkitűzéseit.

Következő cikkünk a szeptemberi számban közölt írás folytatása. A szerzők ezúttal a hűtési energiaigény számításával foglalkoznak. Most is, mint korábban, vizsgálják az MSZ EN ISO 13790 jelzetű szabványban és a 7/2001. számú TNM rendeletben közölt számítási módszereket. Összehasonlítják a szabványban található havi és szezonális módszer eredményeit, vizsgálják a folyamatos és a szakaszos hűtés esetét, és azt, hogy mely tényezőkre érzékeny az eredmény?

Bemutatjuk egy ipari létesítmény szellőztető rendszerének kialakítását a természetes szellőztetés felhasználásával. A szerzők vizsgálják a levegő elvezetés és a gépi légpótlás megoldását a nagy belső hőfejlődéssel járó ipari folyamatok esetében és megfogalmazzák a hibrid rendszer működésével kapcsolatos elvárásaikat.

Több érdekes konferenciára került sor az elmúlt időszakban, amelyekről tájékoztatást adunk. A Víz- és szennyvízkezelés az iparban című konferencián a résztvevők az e területen létrejött, legújabb hazai és nemzetközi eredményekkel ismerkedtek meg, és itt került sor a Soós Ernő Ifjú Kutató díjak átadására. Beszámolót olvashatnak a 49. Nemzetközi Gázkonferenciáról is, amelynek egyik kiemelt témája volt a következő évek gázellátás-biztonsága, de a résztvevők hallhattak a nemzetközi mozgásokról, például az USA energiapolitikájában végbement változásokról is.

Kiemelten felhívjuk a figyelmet a következő év nagy szakmai rendezvényére, a CONSTRUMA Otthonteremtési Kiállítási Csokorra, amelynek egyik eleme a RENEO megújuló energia szakkiállítás lesz.

Emellett sok érdekes szakmai újdonságról, fejlesztési eredményről olvashatnak: új szuper csendes kivitelű levegő-víz hőszivattyúkról, a hővisszanyerős szellőzők bypass funkciójáról, a szerelést megkönnyítő csőcsatlakozásról, tűzvédelmi megoldásokról.

Szerzőnk összefoglalja a szilárdtüzelés előnyeit-hátrányait, valamint olvashatnak a kéthéjú lapostetők utólagos hőszigeteléséről is. Bemutatjuk a REHAU Felületfűtés/hűtés műszaki tájékoztatójának új kiadását és beszámolunk a Magyar Energetikai Társaság elnökének megválasztásáról.

Új sorozatot indítottunk, amelyben az Épületgépészeti Múzeum kincseivel ismertetjük meg olvasóinkat. Tanulságos életpályák sorozatunkban ezúttal Zoltán Attila gondolatait adjuk közre.

Látogasson meg minket a Magyar Épületgépészek Napján! www.talalkozzunk.hu!