Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Benkő Gábor - Pauló Levente

Energiahatékony épületgépészeti rendszerek tervezése – Nagy belső hőfejlődéssel járó ipari létesítmények energia-hatékony szellőztető rendszerének utólagos kialakítása

Benkő Gábor

okleveles gépészmérnök, épületgépész, műszaki értékesítési képviselő
ESSMANN Hungária Kft.

Pauló Levente

épületgépész mérnök
Enerplan Kft.

Tudomásul kell vennünk azt a tényt, hogy ma Magyarországon számtalan olyan épület, ipari létesítmény található, amelyek energetikai fejlesztése elkerülhetetlen. Utólagos hőszigetelések, fűtéskorszerűsítések, nyílászáró cserék egy időben, vagy külön-külön kerülnek fel, vagy bele az épületekbe. Gyakran befolyásolja a megvalósítást a pénzhiány, sok esetben a szervezetlenség. Számtalan esetben a szellőztetés átalakítása, vagy esetlegesen annak kialakítása elmarad, pedig a szellőztetés használata automatikusan kapcsolódik a beltéri levegő minőséghez és az épület energiafogyasztásához. Ma hazánkban megannyi ipari létesítmény, termelő üzem működik a szellőztetés teljes mellőzésével. Milyen okok és körülmények vezetnek oda, hogy egy nyereségérdekelt termelő üzem vezetése mégis úgy döntsön, hogy ezen változtatni kell?

Ennek a kérdésnek a kibontására vállalkozunk, amelynek hátterét a valóság adta.

Előzmények

Ma a legtöbb országban egy új épület tervezésénél az egyik legalapvetőbb összetevő a légtechnika. De mi történik akkor, amikor egy üzem évtizedek óta működik, termel, és vajon mi bírja rá a tulajdonost, hogy a termelődő hő és a keletkező füst elvezetését végre megoldja? (1. ábra)

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!