Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Knauf Insulation Kft.

Kéthéjú lapostető utólagos hőszigetelése és vizsgálata

Knauf Insulation Kft.


Hazánkban a panelprogram keretein belül hatalmas számban készültek lakóépületek iparosított technológiával az 1960-as évektől az 1980-as évekig.

A panelépületek tervezése és kivitelezése során sokféle szerkezeti megoldással próbálkoztak, beleértve ebbe a tetőszerkezeteket is. A jellemző kialakítás a hagyományos, egyenes rétegrendű lapostető volt, de előfordultak a több-kevesebb sikerrel bemutatkozott fordított rétegrendű szerkezetek is.

A magastetők kialakítása során alkalmazott kéthéjú hidegtetőket számos kedvező tulajdonságuk miatt a lapostetős változatokban is kipróbálták, mivel rendkívül előnyösek az egymástól elválasztott csapadékvíz elleni és hőszigetelés, valamint a páratechnikai jellemzők szempontjából.

A kéthéjú hidegtető felépítéséről: az alsó héj a teherhordó födémszerkezetből és a rajta elhelyezett hőszigetelésből áll. A fűtött térből kikerülő, rajtuk átjutó pára a fölöttük kialakított légrésbe kerül, ahonnan átszellőztetéssel eltávolítják.

A csapadékvíz elleni szigetelést a felső héjon, a hőszigeteléstől elválasztva helyezik el. A légrésnél a levegőt be- és kivezető nyílások elosztása olyan, hogy ne keletkezhessen kiszellőzetlen zug. Az attikákon elhelyezett szellőzőrácsok hatékonysága nagyon széles és hosszú tetőfelületeken mindig kérdéses volt a tervezők számára.

Az átszellőzés működésének és hatékonyságának alaposabb vizsgálatát hazánkban még nem végezték el, emiatt határozta el a Knauf Insulation Kft., hogy fújható üveggyapottal elvégzi egy kéthéjú lapostető utólagos hőszigetelését, és ezzel egy időben épületfizikai méréseket is indít, hogy kiderülhessen, hogyan viselkedik a tető a hőszigetelés beépítése után, nem keletkezik-e páralecsapódás stb.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!