Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Dr. Szilágyi Zsombor

A fatüzelés előnyei, hátrányai

Dr. Szilágyi Zsombor

okl. gázmérnök, c. egyetemi docens

A tél beköszöntével egyre többen fűtenek be a cserépkályhába, a kandallóba, a földgáz fűtés kiegészítéseként. A kertes házakban ez természetesen az év során összegyűjtött hulladék fa eltüzelését is jelenti. Bár a kereskedelemben a tűzifa ára elég erősen felkúszott és a tűzifa választéka is szűkült, ez nem tartja vissza a lakosokat a fatüzelés folytatásától.

Cikkünkben a fatüzelés gazdasági, környezetvédelmi kérdéseit tekintjük át.

A fatüzelés bővebb értelemben magában foglalja a tűzifa mellett a mezőgazdasági, erdészeti melléktermékek és kimondottan tüzelési célra termesztett energia növények energetikai hasznosítását is. Terjed a fűrészporból, fakéregből, gabonahéjból, szalmából gyártott pellet, brikett használata. Az erőművekben, városi fűtőművekben pedig gyors növésű, kimondottan tüzelésre termesztett fás szárú növényekkel is tüzelnek. A pécsi erőmű szalmatüzelésre állt át, a környék felesleges szalmáját hasznosítják a távfűtéshez. 

A Nemzeti Energiastratégia az 1. táblázat szerint részletezi a 2020-ra tervezett megújuló energiaforrásokat.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!