Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 7-8. szám

Hozzászólások

Tűzvédelmi berendezések alkalmazása a légtechnikai rendszerekben

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Gazsó Szabolcs - Csengeri László

Tűzvédelmi berendezések alkalmazása a légtechnikai rendszerekben

Gazsó Szabolcs


TROX Austria GmbH Magyarországi Fióktelep

Csengeri László


TROX Austria GmbH Magyarországi Fióktelep

A Magyar Épületgépészet korábbi kiadványában, a tűzvédelem a légtechnikában témával foglalkozó cikkünk óta évek teltek el. Sok változás történt a tűzvédelemben alkalmazott berendezések, előírások tekintetében, ezért szükségét éreztük ismételten egy összefoglaló cikknek. Az alábbiakban a légtechnikában jelenleg érvényes előírásokat, tűzvédelmi műszaki megoldásokat mutatjuk be, hogy a kor követelményeinek megfelelő tűzvédelmet biztosíthassunk az épületeinkben.

Milyen tűzvédelmi berendezések beépítése szerepel a vonatkozó előírásokban? Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról – OTSZ) ad kötelező érvényű információt arról, hogy hova és milyen berendezést kell elhelyezni a tűzvédelem szempontjából. Az OTSZ-ben megtalálható a tűzvédelmi komponensek definíciója, illetve előírás arra vonatkozóan, hogy mikor kell alkalmazni ezeket.

Az OTSZ nagyon alaposan és érthetően összeállított rendszerezése az épület funkciója és mérete szerint különböző osztályokba sorol. Attól függően, hogy mennyire magas, illetve milyen rendeltetésű az épület, határoz meg kötelezően kialakítandó tűzszakaszokat (1. táblázat). E tűzszakaszok védelmére, szeparálására pedig tűzvédelmi berendezéseket kell beépítenünk.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!