Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 7-8. szám

Hozzászólások

A Pipelife PE-RT/EVOH/PE-RT padlófűtés cső bemutatása

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Szarka-Páger Lajos

A Pipelife PE-RT/EVOH/PE-RT padlófűtés cső bemutatása

Szarka-Páger Lajos

épületgépészeti mérnök-tanácsadó
Pipelife Hungária Kft.

Padlófűtési csővezetékeknél alapvető követelmények: 
• megfelelő alapanyag (mechanikai, kémiai és fizikai
   tulajdonságok),
• megfelelő csőméret (hidraulikai tulajdonságok),
• oxigéndiffúzió záró képesség.

Erre a célra a legtöbb esetben jelenleg három- vagy ötrétegű kompozit csöveket használnak. A Pipelife Hungária Kft. elődvállalata, a Pannonpipe Kft. kínálatában már a 90-es évek elején megjelent a PP-R OXISTOP padlófűtés cső, ami abban az időben az egyik legmodernebb műanyag cső volt a magyar piacon. A háromrétegű cső oxigéndiffúzió záró külső rétege az EVOH (Etilén-vinil-alkohol), ami alatt egy vékony ragasztóréteg található. 20x2 mm-es mérete hidraulikailag jelentős hosszúságú padlófűtési körök kialakítását tette lehetővé (akár 150 m) és megfelelő hőátadási felületet biztosított a fűtőfolyadék és az esztrichbeton között.

Polipropilén alapanyaga az alkalmazási hőmérséklethez szükséges hőállóságot garantál, a hőállóság mellett viszont fontos anyagtulajdonság a hajlíthatóság (hajlítási és rugalmassági modulus). A PP-R padlófűtés csöveket a legtöbb esetben acélhálóra rögzítik gyorskötözővel (elektromos kábelkötegelő), ami megengedi a viszonylag nagy íven (min. 6,5D), nagy erővel történő hajlítást, sok esetben viszont – főként kisebb helyiségeknél – nehézkes megfelelő ívre hajlítani a csövet (hajlítási modulus: 670 N/mm2, rugalmassági modulus: 1000 N/mm2). Egyéb (modernebb) rögzítési technikák és rendszerlemezek alkalmazását ez a csőanyag nem teszi lehetővé. Alacsonyabb kivitelezési hőmérséklet értékeknél a polipropilén hamar felkeményedik és törékennyé válik, ezért szigorúan bekell tartani a min. 15 °C-os fektetési hőmérsékletet! A háromrétegű csőfal miatt kivitelezésnél és nem megfelelő tárolás/szállítás esetén a külső EVOH réteg megsérülhet.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!