Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 7-8. szám

Hozzászólások

A cseppfolyós földgáz jövője

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Szilágyi Zsombor

A cseppfolyós földgáz jövője

Dr. Szilágyi Zsombor

okl. gázmérnök, c. egyetemi docens

Az LNG (cseppfolyós földgáz) egyre fontosabb eleme a világ energiahordozó piacának. Azokat a tengerparti országokat is bekapcsolja a földgázellátásba, ahová távvezetéken reális költséggel nem lehet szállítani a gázt. Ugyanakkor azok az országok is bekapcsolódhatnak a földgáz világkereskedelembe, ahol bőven termelnek földgázt, de távvezetéken nem tudják más országokba vinni. Az LNG 2016-ban újabb piacokon jelent meg, a forgalma is nőtt.

A világ harmadik legfontosabb energiahordozója a földgáz, a kőolaj és a szén után. Jövőjét minden kutatóintézet töretlenül felfelé ívelőnek tartja. A megerősödő környezetvédelmi törekvések mellett is egyre több cég egyre többet költ új földgáz lelőhelyek felkutatására, a kitermelési technológia fejlesztésére, és a földgáz felhasználás hatékonyságának emelésére. Bár a földgáz használata növeli a légkör széndioxid tartalmát, de a jól beállított gázberendezések más szennyező anyagot, köztük szilárd szennyeződést nem bocsátanak ki. A földgáz a szénfelhasználást hatékonyan ki tudja váltani.

A Föld földgáz készleteit 1996-ban még 123,5 ezer milliárd m3-re becsülték [1]. 2016-ban már 186,6 ezer milliárdra. Az előző számok a hagyományos geológiai képződményekben lévő készleteket mutatják. Ma már tudjuk, hogy a nem hagyományos, tömör kőzetekből is lehet földgázt kinyerni (palagáznak becézzük), és éppen az Amerikai Egyesült Államok ezen a téren elért eredményei kavarják fel a világ földgázpiacát. Japánban kezdtek nagyléptékű kutatásokat a tengerparti övezetekben található metánhidrát (kristályos víz-metán asszociáció) kitermelésére. Ezeket a nem hagyományos földgázkészleteket egyelőre még becsülni sem lehet. A nem hagyományos kőzetekből termelhető kőolaj is hasonló karriert kezdett, mint a palagáz.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!