Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 7-8. szám

Hozzászólások

Modern fűtési rendszerek gazdasági szempontú energetikai összehasonlítása

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dobó Gábor

Modern fűtési rendszerek gazdasági szempontú energetikai összehasonlítása

Dobó Gábor

gépészmérnök

A fent megnevezett témával a Szegedi Tudományegyetem gépészmérnök BSc hallgatójaként kezdtem foglalkozni. A kutatások eredményeiből írtam a tudományos diákköri dolgozatomat, amellyel ki is jutottam a 2017-es dunaújvárosi Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. A szakdolgozatomat is ebből a témából írtam, amelynek védésére 2016. november 28-án került sor, ahol 5-ös érdemjegyet kaptam. 
 

A dolgozat elkészítése során konzulenseim voltak: Forgács Endre, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának mestertanára és Tábory Tamás okleveles gépészmérnök, akik nagymértékben segítették a munkámat. Véleményük szerint az elkészült dolgozat a hétköznapokban is hasznos, a témát alaposan körbejáró és irodalmilag alátámasztott.
 

Egy újonnan épülő családi ház esetében különböző fűtési megoldások választhatók. Munkám során a kondenzációs gáz- kazános, a levegő-víz hőszivattyús és az elektromos kazános rendszereket vizsgáltam. Összehasonlítottam a kialakítható rendszerek felépítését, működését, a kiépítési- és az üzemeltetési költségét.
 

A következőkben bemutatott cikk a TDK és a szakdolgozat alapján készült.

A vizsgálatot egy most épülő emeletes családi házon végeztem, amelynek a beépített összes alapterülete 195 m2. A ház megrendelője előre megadott fűtési igények szerint kérte a tervezést. A helyiségekben padlófűtést és radiátoros/fan-coil- os fűtéseket terveztem. A családi ház hőszükséglete 11,6 kW, amelynek kielégítésére a három fűtési rendszert vizsgáltam.

A forgalmazóktól és kivitelezőktől kapott árajánlatok, a felhasznált energia és energiaárak figyelembe vételével készítettem a gazdasági összehasonlítást az adott ház fűtési rend- szerére. A számítások során figyelembe vettem, hogy a levegő-  víz hőszivattyúk üzemeltetéséhez „H” árszabású villamos energia, továbbá megkötésekkel az elektromos kazánokhoz „B Komfort” árszabású villamos energia vehető igénybe.

A vizsgált fűtőberendezések esetében a megtervezett fűtési rendszer annyiban változott, hogy a levegő-víz hőszivattyús rendszernél az alacsony fűtési vízhőmérséklet miatt a radiátorokat ventilátoros radiátorokra (fan-coil) cseréltük a megfelelő hőleadás végett. Ettől eltekintve a fűtési rendszer felépítése mindhárom esetben azonos. 

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!