Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 7-8. szám

Hozzászólások

Mediterrán permetkapu a mediterrán Pécsen

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Modrovics Mónika - Eördöghné Dr. Miklós Mária

Mediterrán permetkapu a mediterrán Pécsen

Modrovics Mónika


PTE - Műszaki és Informatikai Kar, Gépészmérnök Tanszék

Eördöghné Dr. Miklós Mária

hab. egyetemi docens
Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

Előzmények

A történet egy, a Tettye Forrásház Zrt. által a PTE MIK gépészmérnök hallgatói számára kiírt pályázattal kezdődött 2016 kora tavaszán. A feladat megoldására a Gépészmérnök Tanszék egy workshopot szervezett üzemfenntartó gépész, épületgépész, valamint ipari termék- és formatervező szakirányos hallgatóknak. Így minden szükséges speciális tudás összefogásával mind szerkezeti, mind hidraulikai, mind esztétikai szempontból átgondolt termék megtervezésében bízhattunk. A hallgatók nagy lelkesedéssel jelentkeztek a workshopra. Összesen hat csapat indult, de az elkészült tervek, ötletek száma még ennél is több volt, valamelyik csapat több változatot is készített. Ebben az írásban a Tettye Forrásház Zrt. és a pécsi városi főépítész által nyertesként kihirdetett és azóta meg is valósult pályamunkát mutatjuk be a tervező csapat egyik tagja, Modrovics Mónika elmondásában. 

Úgy gondolom, joggal vagyunk büszkék hallgatóink tudására, kreativitására.

A feladat megoldása

Azt a feladatot kaptuk, hogy tervezzünk a régi, unalmas és nem túl szép, ideiglenes permetkapuk helyett egy esztétikus, városképbe illeszkedő, időtálló, stabil permetszóró „objektumot”, amely akár az év minden napján kint állhat Pécs főterein és valamiképpen tükrözi a város jellegét.

A fő szempontok egyike az volt, hogy stabil, masszív szerkezet készüljön, amely közterekre kihelyezhető, városképbe illeszkedő és nem kell naponta felállítani, majd lebontani a szerkezetet, ahogyan ez a korábbi megoldásnál gyakorlat volt.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!