Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 1-2. szám

Hozzászólások

A jövő már ma jelentkezik Önnél

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

PentA-KlímA Kft.

A jövő már ma jelentkezik Önnél

PentA-KlímA Kft.


Társasházak fűtéskorszerűsítése megújuló energia alkalmazásával

Ma már a 2020-as épületekre vonatkozó EU-s irányelvek figyelembe vételével végezzük a munkánkat, ez a célkitűzés jellemzi tevékenységünk szinte valamennyi területét.

Legnagyobb beszállítónk, a NIBE Energy Systems svéd részvénytársaság piacvezető szerepet tölt be a háztartási fűtő- és hűtőberendezések piacán a skandináv államokban, de Lengyelországban és Csehországban is. 1997 óta sikeres résztvevője a stockholmi tőzsdének. 2011-2012-ben, miután többségi részesedést szerzett – hőszivattyúk területén a világ legnagyobb piacának számító Amerikai Egyesült Államokban jelenleg 1. és 2. helyezésű Emerson Heating Products és Springfield Wire cégekben – a legkeresettebb kategóriákban a világ legnagyobb hőszivattyú gyártójává és forgalmazójává vált.

Nagyon nagy szakmai kihívást jelent a lépéstartás, mind a gondolkodás, mind pedig a műszaki színvonalnak való megfelelés szempontjából a szoros együttműködés. Megfelelő statisztikák hiányában nem tudjuk pontosan megítélni a helyünket a magyar piacon, azonban nem is az a legfontosabb egy ilyen kicsi kereslet mellett, hogy hol állunk darabszámban, teljesítményben. Azt viszont biztosan tudjuk, hogy az általunk értékesített svéd hőszivattyú berendezésekkel készült rendszerek méltán vívják ki az ügyfél mellett még a gyártó cég képviselőinek elismerését is, pedig a készülékekből évente több mint 60 000 darabot gyártanak, prémium személygépkocsi összeszerelő üzemnek megfelelő felszereltséggel.

Szinte minden közeget potenciális és felhasználható energiaforrásnak tartunk, és a leggazdaságosabban megépíthetőt alkalmazzuk a berendezéseinkhez. Így a föld, talajvíz, levegő, szennyvíz, csurgalékvíz, technológiai hő, mind a felhasználható energiaforrást jelentik a szemléletünkben. A nagyszámú lehetőségből most a régi, esetleg műemlék jellegű épületek fűtési rendszereinek megújuló energiaforrással történő felújítását emelem ki.

Hazánkban és a legtöbb európai uniós országban is közel 40% az épületek részaránya a primerenergia-felhasználásban, amibe a fűtésre, a hűtésre és a használati melegvíz készítésre felhasznált energia tartozik bele. Itthon, de Európa más területein is nagyszámú, időközben utólag már hőszigetelt épületet találunk régi felújítatlan hőközponttal, alacsony, 70-80%-os hatásfokkal üzemeltetett gázkazánnal. 

Azzal, hogy a hőszigetelést, és a nyílászárócserét elvégezték, jelentős energia-megtakarítást könyvelhetnek el, annak ellenére is, hogy a szükséges hőmennyiség előállítása nagyon rossz hatásfokú.

A műemlékvédelmi oltalom alá eső épületek homlokzata legtöbbször nem szigetelhető, azonban a jó hővezető képességük miatt a nyílászárók kritikusak. Itt elsősorban a meglévő üvegezés hőszigetelt kivitelűre való cseréjére kerülhet sor. A hőszigetelések hatására a szükséges előremenő és visszatérő fűtési vízhőmérséklet is jelentősen csökken, vagyis legtöbbször hőszivattyúk alkalmazására is mód nyílik, amivel nagyon jelentős további energia- és költségmegtakarítás érhető el.

Kifejezetten ilyen épületek számára fejlesztett hőszivattyú berendezésekkel építünk rendszereket, melyekkel elért eredményeink kiválóak. Alkalmazhatók bárhol, zsúfolt belvárosban, szabad területen, intézményekben, irodaházakban, társasházakban, ipari létesítményekben fűtésre, igény és megfelelő hőleadók esetén hűtésre is.

Budapest belvárosában nagyobb társasházakat, vidéken pedig iskolát és óvodát korszerűsítettünk ezzel a módszerrel. A hőszivattyúk annyira alacsony zajszintűek, hogy nyugodtan beszélgethetünk mellettük, nem szükséges hangosabban szólni, egyáltalán nem zavarják a beszélgetést. Ez 5-6 berendezés esetén is igaz, például 7 emelet magasságból az alattunk folyó forgalmat csendes zümmögésként halljuk, a hőszivattyúk zaját viszont nem. A kompresszorok nagy alapossággal kerülnek vastag szigetelő paplanba, míg a hőcserélőn keresztül szívott levegőt fallal kell védeni a szelek zavaró hatásától.

 

További részletek lapunk 2015/1-2-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!