Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 1-2. szám

Hozzászólások

Önálló családi ház energia-, költség- és komfort alapú optimalizálása a jövő klímájának figyelembevételével (Magyar Épületgépészek Napja 2014 – PhD szekció, ANGOL NYELVŰ)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Belafi, Zsofia - Gelesz, Adrienn - Reith, Andras PhD

Önálló családi ház energia-, költség- és komfort alapú optimalizálása a jövő klímájának figyelembevételével (Magyar Épületgépészek Napja 2014 – PhD szekció, ANGOL NYELVŰ)

Belafi, Zsofia


Budapest University of Technology and Economics

Gelesz, Adrienn


ABUD Engineering Ltd., Budapest, Hungary

Reith, Andras PhD


ABUD Engineering Ltd., Budapest, Hungary

Összefoglalás

Ertsey Attila az Öko-logikus konferenciasorozat kapcsán megtervezett egy tipikus új építésű családi házat, amelyet Magyar Ház 2020 névre keresztelt. Ezt az épületet alapul véve határoztuk meg a fűtési energiafogyasztás csökkentésének és a nyári komfort növelésének leghatékonyabb passzív eszközeit és azok befektetési költségben megjelenő hatását. A leghatékonyabb eszközök alkalmazásával létrejött egy energetika, komfort és költség szempontból optimalizált családi ház. Mivel a klímaváltozásnak jelentős hatása van az épületek energiafogyasztására, így az épületeinket úgy kell terveznünk, hogy azok a jövőben is energiahatékony módon tudjanak működni.

A kutatás során az optimalizált családi ház éves energiafogyasztását vizsgáltuk zónás épületenergetikai szimulációs szoftver (IDA Indoor Climate and Energy 4.6) segítségével jelenlegi és jövőbeli budapesti időjárási körülményeket feltételezve 2050-re és 2100-ra. A jövőbeli klimatikus viszonyokat IPCC (International Panel on Climate Change) adatok alapján modelleztük háromféle szcenárióra (A1B, A2 és B1). A kutatás eredményei szerint a fűtési energiafogyasztás éves szinten csökkenni fog és az épület hűtését magasabb külső hőmérsékletre kell méretezni. A tanulmány következtetései szerint elkerülhetetlen, hogy a jelenlegi tervezési elveinket felülvizsgáljuk és a tervezők figyelmét felhívjuk arra, hogy a tervezés során a jövőben kialakuló klimatikus viszonyokat is figyelembe kell venni ahhoz, hogy az épületek energia-hatékonyan tudjanak üzemelni a jövőben is. 

 

További részletek lapunk 2015/1-2-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!