Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 1-2. szám

Hozzászólások

Közel nulla energiaigényű középületek követelményrendszere dél- és kelet-európai országokban (RePublic_ZEB projekt)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Magyar Zoltán PhD - Németh Gábor

Közel nulla energiaigényű középületek követelményrendszere dél- és kelet-európai országokban (RePublic_ZEB projekt)

Dr. Magyar Zoltán PhD


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Németh Gábor


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Az Európai Unió energiafogyasztásának közel 40%-áért, az üvegházhatású gázok kibocsátásának pedig 36%-áért az épületek felelősek. A helyzet kezelésére az EU szigorú célokat vezetett be a széndioxid-kibocsátás csökkentésére és fokozottan energiahatékony épületek létesítésére. Az EU célkitűzése, hogy 2019-től minden új középület, 2021-től pedig minden új épület közel nulla energiaigényű legyen.

Az új épületek mellett a meglévő épületállomány energetikai felújítására is nagy figyelmet kell fordítani. A RePublic_ZEB az Európai Bizottság által támogatott projekt, amelyben a dél- és kelet-európai országokból származó partnerek együttműködésének célja, hogy olyan megoldásokat dolgozzanak ki, ami a célországokban a meglévő középületek energiafogyasztását közel nulla szintre tudja csökkenteni az Épületenergetikai Irányelv (EPBD „recast”) 9. cikkének megfelelően.

A RePublic_ZEB projekt konzorcium tizenkét partnerből áll, melyek közül tizenegy a célországokból származik, egy pedig az Egyesült Királyságból. A brit partner felelős a szakmai konzultációért, valamint támogatja a jó gyakorlat („best practice”) kidolgozását és bevezetését. A középületek közel nulla energiaigény szintű felújításához kapcsolódó intézkedéscsomagok kidolgozásának vezetője a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke.

A projekt-konzorcium az alábbi szervezetekből áll:
CTI Energy and Environment, a projekt koordinátora
    (CTI, Olaszország), 
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
    (BME, Magyarország)
Politecnico di Torino (POLITO, Olaszország)
Black See Energy Research Centre (BSERC, Bulgária)
Centre for Renewable Energy Sources and Saving
    (CRES, Görögország)
Energetski Institut Hrvoje Požar (EIHP, Horvátország)
Institut de Recerca en Energia de Catalunya 
    (IREC, Spanyolország)
URBAN-INCERC (URBAN-INCERC, Románia)
National Laboratory of Energy and Geology, I.P.
    (LNEG, Portugália)
Gradbeni inštitut ZRMK (ZRMK, Szlovénia)
Macedonian Center for Energy Efficiency
    (MACEF, Macedónia)
Building Research Establishment 
    (BRE, Egyesült Királyság)

 

1. A RePublic_ZEB projekt bemutatása

Az Épületenergetikai Irányelv 2. cikkének 2. pontja szerint a közel nulla energiaigényű épület igen magas energiahatékonysággal rendelkező épület, melynél a felhasznált közel nulla vagy nagyon kis mennyiségű energiának igen jelentős része a helyszínen vagy a közelben termelt megújuló energiaforrásból származik [1]. A meglévő középület állomány közel nulla energiaigényű felújításához kapcsolódik a RePublic_ZEB kutatási projekt, amelynek fő témája a felújításhoz szükséges módszerek kidolgozása, tanulmányozása és épületenergetikai szimulációkkal történő vizsgálata a projekt célországaira vonatkozóan (Bulgária, Görögország, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Egyesült Királyság). A projekttel kapcsolatos további információk, letölthető jelentések elérhetők az alábbi honlapon: http://www.republiczeb.org.

 

1.1. A középület állomány elemzése, referencia épületek meghatározása

A projekt kezdeti szakaszának célja a széleskörű adatgyűjtés a középület állomány energiafogyasztásáról, és a rendelkezésre álló adatok elemzése valamennyi résztvevő országban. Az országos szinten végrehajtott adatelemzések lehetővé teszik az országok összehasonlítását, és az energiafogyasztásra vonatkozó „benchmark” létrehozását különböző középületekre az épületek funkciója, mérete és használati módja szerint. A referencia épületeket prototípusként fogjuk használni a közel nulla energiaigényű felújításokhoz tartozó intézkedéscsomagok kidolgozásához. 

 

1.2. A meglévő állapot értékelése és a középületek közel nulla energiaigényű felújítási lehetőségeinek vizsgálata

A jelenlegi épületenergetikai szabályozási keretek vizsgálata azonosítani fogja a közel nulla energiaigényű felújításokhoz köthető akadályokat, az ösztönző tényezőket és a jelenlegi jó gyakorlatot. Ezt követően meghatározzuk a célországokra vonatkozó közel nulla energiaigényt, majd azonosítani fogjuk a piacon elérhető legalkalmasabb technológiákat, amelyekkel elérhető a közel nulla energiaigény szint a meglévő középület állományra. A javasolt rendszereket és technológiákat intézkedéscsomagokba rendezzük, melyeket a következő tevékenység során tovább elemzünk.

 

1.3. A közel nulla energiaigény szintet biztosító felújításokhoz tartozó intézkedéscsomagok költség-haszon elemzése

Ez a tevékenység a referencia épületek és az intézkedéscsomagok energia- és költségmegtakarítási potenciálját fogja értékelni. Minden partnernek meg kell határoznia a legalkalmasabb módszereket és eszközöket, amelyek segítségével megállapítja a fosszilis energiahordozókra és a megújuló energiaforrásokra vonatkozó követelményeket és a hozzájuk tartozó költségeket mindegyik intézkedéscsomaghoz. A cél, hogy olyan felhasználóbarát eszközt fejlesszünk ki, amely segítséget nyújt a költségoptimalizált technológiák kiválasztásához. Az országok közötti összehasonlítás eredményeként azonosíthatók lesznek a bizonytalanságok, és elvégezhető lesz egy érzékenységi vizsgálat.

 

További részletek lapunk 2015/1-2-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!