Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 1-2. szám

Hozzászólások

Szolár rendszerek vizsgálata a TRNSYS energia szimulációs programmal (Magyar Épületgépészek Napja 2014 – PhD szekció, ANGOL NYELVŰ)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kováčová, Diana Ing.

Szolár rendszerek vizsgálata a TRNSYS energia szimulációs programmal (Magyar Épületgépészek Napja 2014 – PhD szekció, ANGOL NYELVŰ)

Kováčová, Diana Ing.


Slovak University of Technology, Faculty of Civil Engineering, Department of Building Services

Összefoglalás

A cikkben a melegvíz termeléséhez alkalmazott napkollektorok tervezéséhez és értékeléséhez szükséges klimatikus tényezőket vizsgáljuk. A szoláris rendszerek alkalmazása elősegíti az energia megtakarítást és az épületek energiahatékonyságát, beleértve az üzemeltetési költségek optimalizálását a hőenergia termeléséhez. Az EN 15316-4-3 [1] ajánlás foglalkozik a szolár rendszerek energiahatékonyságával és hatásával az energia megtakarításra.

A vizsgálat tárgya egy Pozsonyban található lakóépület, amelynek két, többfunkciós hőforrása van. A 11 emeletes épületben 58 lakás található, amelyekhez 22 síkkollektor tartozik. A szimulációhoz a TRNSYS szoftvert alkalmaztuk, amellyel valós körülmények között elemezhető az épület viselkedése az energiafelhasználás és energia-megtakarítás szempontjából.

 

További részletek lapunk 2015/1-2-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!