Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Kovács István

Belső terek komfortja – Hővisszanyerős szellőztetők vezérlése

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Egy szellőztető rendszer tervezésekor több tényezőt is figyelembe veszünk, majd mérlegelés alapján kiválasztjuk a mértékadó mennyiségeket és méretezzük a rendszert. Az üzemeltetés során azonban időben folyamatosan változó igények merülnek fel. Egyrészt a lakás használatából eredően, másrészt az időjárási körülmények változásával jelentősen eltér a cserélendő légmennyiség mértéke napi szinten, és hosszabb távon is.

A hőmérséklet mellett az egyik legfontosabb légállapotjelző a páratartalom. A téli hónapokban a szellőztetés egyébként egyik fő feladatát jelentő páraelvitel háttérbe szorul. Ha ezt nem követjük a szellőztetés változtatásával, a belső levegő minőség igen kedvezőtlenül alakulhat, és a kellemetlen, egészségtelen légállapot mellett akár anyagi kár is keletkezhet (összeszáradó parketta, megrepedő fabútorok, tönkremenő festmények stb.). Több lakásban is mértünk 25% alatti relatív páratartalmat téli időszakban, ami egyértelműen összefüggésbe hozható volt az túlszellőztetéssel.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/5-ös számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!