Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Dr. Kassai Miklós Ph.D.

Alacsony energiafelhasználású családi ház energetikai vizsgálata

Dr. Kassai Miklós Ph.D.

egyetemi docens
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

1. Bevezetés

Az elmúlt években hatalmas változás kezdődött el és megy végbe az épületgépészet és épületenergetika számos területén. A fosszilis energiahordozók csökkenő mennyisége, az energiaárak évről-évre történő, egyre jelentősebb emelkedése és a környezettudatos gondolkodás térhódítása szerepet játszott abban, hogy az emberek felismerjék a megújuló energiaforrások és az energiatudatos építkezés fontosságát. Egyre inkább kezd világossá válni, hogy jelenlegi életszínvonalunk fenntartása, esetleg javítása, hosszútávon lehetetlen vállalkozás az általunk igénybevett energia nagymértékű csökkentése nélkül. Törekednünk kell arra, hogy az igényelt komfortot minél kevesebb energiával elégítsük ki.

A technológia már a rendelkezésünkre áll, csak tudnunk kell azt megfelelően alkalmazni. Nagyszerű példa erre a passzívház, amely világszerte egyre nagyobb teret nyer magának és hazánkban is egyre inkább bekerül a köztudatba.

A passzívház nem egy forradalmian új anyagokból álló és csúcstechnológiával készült épület, hanem a már eddig ismert technikák megfelelő alkalmazásával létrehozott, a kor igényeinek eleget tevő épület. Tehát az épület energiafogyasztása nagyon csekély, üzemeltetése környezetbarát, építésének költsége alig haladja meg egy átlagos házét, viszont fenntartása sokkal gazdaságosabb, továbbá felhasználóbarát és komfortos. A passzívház építésével kapcsolatos előírások és elvárások tehát arra hivatottak, hogy ilyen korszerű épületek szülessenek, amelyekkel az energiafelhasználás csökkentése nagymértékben elérhető. Az épületeknek egy energetikai minősítésen kell átesniük, amely sokkal szigorúbb, mint a hazánkban alkalmazott energetikai rendelet, ám ha már az építkezés kezdetekor energiatudatosan gondolkozunk, a minőség megkérdőjelezhetetlen.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/5-ös számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!