Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

ENGIE Magyarország Kft.

Megújult hőellátó rendszerrel várja a telet a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház

ENGIE Magyarország Kft.


A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház közel 30 éves, elavult gőzellátású kazánjait – amelyek a központi sterilizáló, a konyha és a klímarendszerek fűtését biztosítják – modern, távhő alapú rendszerre cserélték. Ennek köszönhetően az idei fűtési szezont megújult, modern hőellátó rendszerrel várja a győri kórház. A modernizáció során három új, 2 MW összteljesítményű blokkosított hőközpontot építettek be, valamint az A, B és E épületek klímarendszereinek gőzüzemű elő- és utófűtő hőcserélőit új, melegvizes hőcserélőkre cserélték ki. A korszerűsítés eredményeként az üzemeltetési költség jelentős csökkenése várható.

 

Ugyan a kórház létesítményeinek jelentős hányada a győri távhőrendszerről kapja az ellátást, az intézmény központi sterilizálója, a konyha, valamint a klímarendszerek fűtésére a régi gőzkazánok által termelt telített és túlhevített gőzt használták, ami jelentős energiaráfordítással járt.

A kórház műszaki állapotfelmérést követően döntött az elavult gőzrendszer cseréje mellett, ami nem csupán energiapazarló üzemeltetése miatt vált elkerülhetetlenné, hanem azért is, mert jelentős kockázatot is jelentett a hőellátás zavartalanságát illetően. Mivel a gőz alapú kazánház felújítása több százmilliós nagyságrendű beruházást igényelt volna, a kórház a gőztechnológia kiváltása és modern megoldások beépítése mellett döntött.

A kórház fűtéstechnikai rendszereinek korszerűsítésére pályázatot írt ki, amely magában foglalta a kórház telephelyein található hőközpontok és kazánházak karbantartását, üzemeltetését, valamint a klímarendszerek gőzüzemének kiváltását távhőre. A kórház szigorú pályázati követelményeinek megfelelő energiatakarékos és költséghatékony hőellátási megoldásokat tartalmazó kiírását a Cothec Kft. nyerte el, és így biztosítja hosszú távú együttműködés keretében. A modernizálás eredményeként az üzemeltetési költség jelentős csökkenése várható a pályázatban megadott becsült értékhez képest. A lekötött földgázteljesítmény mellett csökkent az üzemeltetési, karbantartási és energiaköltség a biztonságos és folyamatos üzemvitel garancia biztosításával.

 

További részletek lapunk 2015/4-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!