Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

Ing. Turza, Róbert - Doc. Ing. Füri, Belo B. PhD

Beltéri medencék mellett kialakuló belső klíma paraméterek kísérleti vizsgálata nyári állapotra (Magyar Épületgépészek Napja 2014 – PhD szekció, ANGOL NYELVŰ)

Ing. Turza, Róbert

PhD hallgató, okl. építõmérnök
Department of Building Services, Faculty of Civil Engineering STU in Bratislava, Bratislava, Slovakia

Doc. Ing. Füri, Belo B. PhD

okl. gépészmérnök, egyetemi docens
Department of Building Services, Faculty of Civil Engineering, STU in Bratislava, Bratislava, Slovakia

Absztrakt

Az egyre szaporodó fedett úszómedencék és wellness központok szükségessé teszik e létesítmények belső légállapotával való törődést. A légállapotok ismerete szükséges a terekben üzemelő légkezelő berendezések méretezéséhez. A fedett úszómedencék energiaigénye nagyban függ a távozó levegőmennyiséget szállító ventilátorok teljesítményfelvételétől. Azt is figyelembe kell venni, hogy a víz felszínről elpárolgó pára megnöveli a távozó levegő nedvességtartalmát és annak fajlagos entalpiáját.

Jelen publikációban bemutatjuk a fedett úszómedence belső légterében a levegő paramétereinek meghatározása érdekében végzett mérések módszerét és eredményeit, valamint a medence vízfelszínéről elpárolgó vízmennyiség számítása.  

Kulcsszavak: fedett úszómedence, mérések, vízpárolgás, hőmérséklet, relatív páratartalom, légsebesség

 

További részletek lapunk 2015/4-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!