Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

Lánczi János

Fujitsu Waterstage – a minőségi levegő-víz hőszivattyú ismérvei

Lánczi János

főmérnök
Columbus Klímaértékesítő Kft.

A fűtés és klímatechnika területén talán sehol nincs akkora fejlesztési láz és fejlődés, mint a hőszivattyúknál. A gyártók igyekezete nem véletlen, hisz ha csak Európát tekintjük, a kontinens legnagyobb részén alapvető szükséglet a fűtés téli időszakban. Egy magas energiahatékonyságú, megbízható hőszivattyú komoly piaci részesedést hozhat a gyors ütemben növő hőszivattyús fűtési szegmensből.

Mit várunk el egy hőszivattyútól?

A környezetünk védelme szempontjából minél jobb energiafelhasználási hatékonyságot és a károsanyag-kibocsátás minimumra szorítását. A tiszta, egészséges levegő szempontjából fontos, hogy az NOx, CO2 és egyéb ártalmas gáz kibocsátása nulla legyen. A felhasználó pedig egy alacsony működési költségű, sok éven át megbízhatóan teljesítő, magas komfortot adó berendezést szeretne, amely fokozott kényelmet biztosít.

A Fujitsu, mint gyártó folyamatosan vizsgálja a piaci igényeket, trendeket és ezek alapján fejleszti a termékeit.

Már 8-10 éve halmozódik a tapasztalat a levegő-víz hőszivattyúk működésével kapcsolatban. A környezetvédelem szempontjából nincs nagy különbség a különböző gyártók termékeiben, mert egy zárt technológiával szerelt, jól beszabályozott rendszernek gyakorlatilag nincs helyi károsanyag-kibocsátása.

Az alacsony működési költség és a hosszú élettartam tekintetében már más a helyzet. Jelentős különbségek tapasztalhatók, amelyek a hőszivattyú fő alkatrészeinek típus választásából is adódnak. Ebben a cikkben a két legfontosabb alkatrészt, a hőcserélőt és a kompresszort vizsgáljuk meg.

A hőszivattyúkban jellemzően kétfajta hőcserélőt alkalmaznak, a lemezest (gyakoribb és olcsóbb) és a koaxiális ellenáramút (ritkább és drágább). Kezdetben egy jól méretezett berendezésben hőátadási hatékonyság szempontjából mindkettő megfelelő, de az üzemidő előre haladásával már jelentős különbségek adódhatnak. Az évek során sok esetben előfordult már, hogy a lemezes hőcserélő szűk járatai részben vagy teljesen eltömődtek a csőhálózatban levő szennyeződések miatt. Ez jobb esetben teljesítmény-romlást, rosszabb esetben teljes tönkremenetelt okozhat.

Hogyan lehetséges ez egy zárt rendszerben? Ha új építésű fűtési rendszer csatlakozik a készülékhez, akkor is néhány év alatt eliszaposodhat, esetleg vízkövesedhet a hálózat. Még ha a szerelés után gondosan átmossák is a rendszert, a szennyeződés felhalmozódása nem kerülhető el. A műanyag cső miatt diffúzió útján oxigén juthat a fűtési rendszerbe, ez korróziót okoz a fém alkatrészek belső falán. A különböző fém alkatrészek (réz, alumínium, vas, ón) kémiai egymásra hatásából is iszapszerű anyag keletkezhet.

Szűrők beépítésével és adalékanyagok hozzáadásával a hőcserélő szennyeződése részben elkerülhető, de a tapasztalat az, hogy sokszor ez és a rendszeres karbantartás is elmarad. Ha a lemezes hőcserélő járatai eltömődnek, akkor leolvasztáskor illetve hűtési üzemben helyi elfagyás miatt a hőcserélő fala átszakadhat, ami teljes meghibásodáshoz vezet. Ha az évek múlásával csökken a hatásfok, vagy a berendezés tönkremegy, a tulajdonos a szerelőt teszi felelőssé.

 

Mi a hosszú távú biztos megoldás? 

Olyan hőszivattyút érdemes alkalmazni, amelynek a hőcserélője nem érzékeny a szennyeződésekre, nincs korróziós probléma és nem romlik a hatásfoka a szennyeződések lerakódása miatt.

 A Fujitsu Waterstage víz-levegő hőszivattyúkban rozsdamentes tartállyal egybeépített, koaxiális, duplacsöves hőcserélő van. A tartály és a hőcserélő kiképzése miatt a bejutó szennyeződés leülepszik a tartály alján, ami nem zavarja a hőcserét, nem okoz dugulást vagy keresztmetszet csökkenést. Ez a hőcserélő 10-12 év múlva is megfelelően képes ellátni a feladatát.

Lemezes hőcserélő vs. koaxiális duplacsöves hőcserélő

 

További részletek lapunk 2015/4-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!