Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

Kovács István

Hővisszanyerés és szellőztetés talajhő hasznosítással

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft.

Az épületek hőszigetelése mára alapvető technológiává vált az építőiparban. Sajnos nem ennyire nyilvánvaló, hogy az alkalmazott épületszerkezeti elemek, falak, nyílászárók légtömörsége – ami szükséges a jó szigeteléshez – kötelezően magával vonja a természetes szellőzés megszűnését. Légcsere nélkül a használat során feldúsuló páratartalom, szén-dioxid és egyéb kipárolgó szerves és szervetlen vegyületek kellemetlen belső klímát okoznak, veszélyeztetik az egészségünket és károsíthatják az épület állagát.

A jól szigetelt épületekben kötelező valamilyen szellőztetési megoldást megvalósítani. Ha meg szeretnénk őrizni az épület jó energetikai mutatóit, egyértelműen egy hővisszanyerős szellőztető rendszer alkalmazásánál kötünk ki, mert e nélkül a távozó levegővel nagyon sok az elvesző hőtartalom, még akkor is, ha igény szerinti, vagy folyamatos vezérléssel minimalizáljuk az elszívó ventilátorok üzemét.

A Helios komplett hővisszanyerős szellőztető rendszert kínál, amely opcionálisan megújuló energiaforrás bevonását is magában foglalja, a talajhő hasznosítás révén.

Helios komplett hővisszanyerős szellőztetés

 

A hővisszanyerős berendezések Achilles-sarka a fagyvédelem, amely megóvja a finoman lamellázott hőcserélőt az eljegesedéstől. Az üzembiztonság és a ritka használat miatt ez rendszerint egy villamos előfűtő elemet jelent. A Helios hővisszanyerős szellőztető gépei ezt képesek takarékosan, fokozatmentesen működtetni, hogy csak a minimálisan szükséges energiát fogyassza, de ez mindenképpen a villamosáram-felhasználást növeli.

A Helios KWL rendszerében elérhető azonban talajhő hasznosító készlet is, amely nem csak kiváltja a villamos előfűtést, de plusz funkcióval – a nyári aktív hűtéssel – is felruházza. A kétféle változatban elérhető talajkollektor azonos elven működik: a 1,2 – 2 m mélyen lévő talajréteg egész évben szinte állandó hőmérsékletével télen előmelegíti, nyáron visszahűti a frisslevegőt, mielőtt az a hőcserélős szellőztetőbe jutna. Az így megszerezhető hőenergia – kompresszor, hőszivattyú hiányában – nyilvánvalóan limitált, de nem is érdemes ennél többet felhasználni, mert csak a hőcserélő hatásfokát rontanánk vele.

 

További részletek lapunk 2015/4-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!