Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

Kovács István

Hővisszanyerés és szellőztetés talajhő hasznosítással

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Az épületek hőszigetelése mára alapvető technológiává vált az építőiparban. Sajnos nem ennyire nyilvánvaló, hogy az alkalmazott épületszerkezeti elemek, falak, nyílászárók légtömörsége – ami szükséges a jó szigeteléshez – kötelezően magával vonja a természetes szellőzés megszűnését. Légcsere nélkül a használat során feldúsuló páratartalom, szén-dioxid és egyéb kipárolgó szerves és szervetlen vegyületek kellemetlen belső klímát okoznak, veszélyeztetik az egészségünket és károsíthatják az épület állagát.

A jól szigetelt épületekben kötelező valamilyen szellőztetési megoldást megvalósítani. Ha meg szeretnénk őrizni az épület jó energetikai mutatóit, egyértelműen egy hővisszanyerős szellőztető rendszer alkalmazásánál kötünk ki, mert e nélkül a távozó levegővel nagyon sok az elvesző hőtartalom, még akkor is, ha igény szerinti, vagy folyamatos vezérléssel minimalizáljuk az elszívó ventilátorok üzemét.

A Helios komplett hővisszanyerős szellőztető rendszert kínál, amely opcionálisan megújuló energiaforrás bevonását is magában foglalja, a talajhő hasznosítás révén.

Helios komplett hővisszanyerős szellőztetés

 

A hővisszanyerős berendezések Achilles-sarka a fagyvédelem, amely megóvja a finoman lamellázott hőcserélőt az eljegesedéstől. Az üzembiztonság és a ritka használat miatt ez rendszerint egy villamos előfűtő elemet jelent. A Helios hővisszanyerős szellőztető gépei ezt képesek takarékosan, fokozatmentesen működtetni, hogy csak a minimálisan szükséges energiát fogyassza, de ez mindenképpen a villamosáram-felhasználást növeli.

A Helios KWL rendszerében elérhető azonban talajhő hasznosító készlet is, amely nem csak kiváltja a villamos előfűtést, de plusz funkcióval – a nyári aktív hűtéssel – is felruházza. A kétféle változatban elérhető talajkollektor azonos elven működik: a 1,2 – 2 m mélyen lévő talajréteg egész évben szinte állandó hőmérsékletével télen előmelegíti, nyáron visszahűti a frisslevegőt, mielőtt az a hőcserélős szellőztetőbe jutna. Az így megszerezhető hőenergia – kompresszor, hőszivattyú hiányában – nyilvánvalóan limitált, de nem is érdemes ennél többet felhasználni, mert csak a hőcserélő hatásfokát rontanánk vele.

 

További részletek lapunk 2015/4-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!