Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Szabó Tamás - Gallino, Piero

Hűtőtorony-karbantartás üzemleállás nélkül

Szabó Tamás

project manager
Hidrofilt Kft.

Gallino, Piero

product manager
Ilmed Impianti Srl.

Bevezetés
Mint minden berendezés esetében, a hűtőtornyok üzemeltetése során is nagy gondot kell fordítani a gyártó által előírt üzemeltetési előírások betartására. A nyitott hűtőtornyoknál fontos szem előtt tartanunk az előírásoknak megfelelő hűtővíz minőségét, a megfelelő minőségű pótvíz biztosítását, a besűrűsödést és – nem utolsósorban – a megfelelő vegyszeres kezelést. A gyakorlatban viszont gyakran találkozhatunk azzal a helyzettel, hogy egyik-másik, vagy akár az összes követelmény betartása háttérbe szorul, és a hűtőrendszer helytelen, hiányos üzemeltetése miatt szükségessé válik a hűtőtorony felújítása, korszerűsítése, sőt akár cseréje is. A növekvő keresletből eredő felfokozott termelési ütem miatt a hűtőtorony felújításakor elengedhetetlen üzemleállásra csak jelentős anyagi veszteségek árán lehet sort keríteni. Erre a problémára nyújt megoldást a mobil moduláris hűtőtornyok alkalmazása.

A nyitott hűtőtorony, legyen szó épületgépészeti, ipari vagy energetikai felhasználásról, az egyéb kapcsolódó berendezések által termelt vagy használt közeg hőcserés hűtésére szolgál. A metódusok és a hűtőberendezések részletes ismertetésétől most tekintsünk el; szinte mindegyikre ugyanúgy érvényes a hőcserélő felület tisztaságának fontossága, amelynek biztosításával kapcsolatban a gyártó szigorú követelményt állít. 

Még ha a hűtőtorony üzemeltetése az előírtak szerint történik is, a hőcserélő folyamatban részt vevő szerkezeti elemek bizonyos idő után elérik élettartamuk végét, és elkerülhetetlenné válik az alkatrészek cseréje (cseppleválasztók, hűtőtorony betétek, karosszéria, hőcserélő felület, a porlasztó gyűjtőcsöve, porlasztóágak és -fúvókák, ventilátormotor és -hajtás stb.), sőt akár a teljes berendezés felújítása is. Gyakorlati példával szemléltetve a hűtőtorony-felújítás hozadékait, egy konkrét felújítás során – a teljes ventilátor egység, csőrendszer, hűtőtoronybetét, cseppleválasztó cseréjével – a kilépő hűtött víz –2,0 °C hőmérsékletcsökkenése volt elérhető. Egy másik esetben, ahol a ventilátor egység és a csőrendszer felújításán kívül maga a meglévő hűtőtorony is bővítésre került, –2,5 °C hűtővíz hőmérsékletcsökkenés és +20%-os térfogatáram növelés valósult meg. Egy következő esetben, csupán a hűtőtorony-lamellák cseréje a cseppveszteség 95%-os csökkenését eredményezte.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!