Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Erdei István

Okos technológiák megjelenése a szivattyútechnikában. 1. rész

Erdei István

értékesítési igazgató, épületgépészeti üzletág
Grundfos South East Europe Kft.

A szerző a cikk témájában nagy sikerű, érdekes előadást tartott Debrecenben, a XXIV. Épületgépészeti Szakmai Napok délelőtti szekciójában. Kérésünkre az ott előadott kérdéskört cikk formájában is bemutatja olvasóinknak. A cikkben a téma illusztrálására az előadás képanyagát használjuk fel.

A 2005-ben kiadott EuP irányelv (2005/32/EK, Energy using Products), majd a 2009. októberi módosítást követően már ErP irányelv (2009/125/EK, Energy related Products) nyomán megjelentek a különböző berendezésekre vonatkozó rendeletek, amelyekben az energiahatékonysági követelményeket definiálták. Ez rövid időn belül hihetetlen fejlesztési hullámot generált a gyártóknál. A szivattyúknál is új megoldások jelentek meg, drasztikusan nőtt a hatásfok, de az elektronikus keringető szivattyúk funkcióiban is nagy változások történtek, az okos technológiák integrációjának köszönhetően.

Mit is jelent az okos technológia? Mindenki előszeretettel használja ezt a kifejezést, de amikor megpróbáltam ennek pontos definícióját megtalálni a szakirodalomban, ilyet nem találtam. A szabályozástechnikában az intelligens rendszerek részletesen dokumentáltak, ezek az öntanuló, adaptív megoldások részét képezik az okos technológiáknak is.

Melyek is egy okos technológiával rendelkező szivattyú fő jellemzői?
• Öntanuló szabályozási algoritmusok
• Kétirányú kommunikáció többféle platformon
• Rendszer optimalizálás/diagnosztika
és ami talán a legfontosabb:
• Adat helyett információ!

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!