Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Magyar Kéménygyártó Kft.

Fűtsünk takarékosan és biztonságosan

Magyar Kéménygyártó Kft.


Tanácsok fafűtéshez

Tűzifa vásárlás, szárítás

Aki teheti, nagy sűrűségű, jó parázstartású faféleséget vásároljon. Az Alföldön, legtöbb helyen akácfa szerezhető be, ami megfelel ezeknek a feltételeknek. Ha nincs lehetőség az „ideális” tűzifa könnyű beszerzésére, bátran vegyük meg azt a fát, amit a környéken olcsón könnyen be tudunk szerezni.
Az egyes fafajták fűtőértéke között nincs olyan nagy különbség, mint ahogy azt a közhiedelem tartja. A könnyű fa 1 kg-ja és a nehéz fa 1 kg-ja közel azonos fűtőenergiát tartalmaz, ha azonos a nedvességtartalma. Nagy különbség a nedves fa és a száraz fa fűtőértéke között van, természetesen a száraz fa javára. A nyers fa közel 50%-a víz. Rendkívül fontos tehát a tűzifa kora tavaszi megvásárlása, darabolása és jó körülmények közötti tárolása, szárítása. Ideális esetben a tűzifa 6-7 hónap alatt elveszti a nedvességtartalmának legalább a felét, így késő ősszel már alkalmas lesz fűtésre. Az ideális légszáraz állapot (12 – 15% nedvességtartalom) eléréséhez általában 2 év száraz helyen való tárolásra van szükség.

A fa berakása a kályhába

A tűztérbe állítva kell beraknunk a fát, kissé a hátfalnak döntve. Leghátrább a vastag fadarabok, majd ez elé az azoknál 2-3-szor vékonyabbak kerülnek, legelölre pedig a vékony gyújtószálak. Saját tapasztalat megszerzéséig tanácsolható a vastag-, vékony-, gyújtós fa 70-20-10% arányban való berakása. A berakott fa mennyisége akkor megfelelő, ha a tűz másfél óra alatt ég le. Pár begyújtás alkalmával kitapasztalhatjuk, hogy mennyi fával tudjuk kellően felmelegíteni a kályhát. Ennél több fát elégetni felesleges, kevesebbet pedig nem szabad. Kandalló méretű fából általában befér annyi a tűztérbe, ami felmelegíti a kályhát. Rárakosgatni azután fölösleges dolog.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/3-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!