Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Polgár Győző - László Tamás

Energiahatékonysági beruházások a siófoki távhőtermelésben

Polgár Győző

energetikai szaktanácsadó, okl. gépészmérnök
Cothec Kft.

László Tamás

okl. bányamérnök

A siófoki távhőszolgáltatást a Cothec Energetikai Üzemeltető Kft. két fűtőműből látja el forróvízzel. A fűtőművekben a meglévő kazánokkal a maximális hőigényt nem lehetett biztosítani a kisebb teljesítményű kazánrendszerrel, illetve a 16 éves kazánok hatásfoka rosszabb volt, mint a jelenlegi modern kazánoké. Ezért mindkét fűtőműbe új kondenzációs kazánt kellett beépíteni. A 2017. év nyarán beüzemelt kondenzációs kazánok hatásfoka javította a fűtőművek hatásfokát, ami energia-megtakarítást eredményezett. Az éves szintre kivetített energia-megtakarítás 2525,8 MWh.

Hozzájárulás a virtuális erőmű építéséhez: 210,5 kW

Bevezetés

A két fűtőműben (Siófok, Városház tér 1., illetve Siófok, Semmelweis utca 2.) a 2017-es évben egy-egy 1000 – 1000 kW hőteljesítményű modern, kondenzációs földgáztüzelésű kazán telepítését vállalta a Cothec Kft., ESCO konstrukcióban.

A két kazán beépítésére 2017. nyarán került sor, amelynek eredményeként a hőtermelés hatásfoka javult és egyúttal a nyári, illetve átmeneti időszakban a kazánteljesítmény jobban illeszthető a kisebb fogyasztói igényekhez.

A Cothec Kft. 2017. április 1-től üzemelteti, karbantartja az új és az átvett kazánokat 10 éves hőtermelői szerződés keretében.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/3-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!