Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Kinay, Uygur - Dr. Csoknyai Tamás PhD

A felhasználói szokások által befolyásolt éves energiafelhasználás vizsgálata Törökország eltérő éghajlatú területein (angol nyelvű)

Kinay, Uygur

PhD student
Budapest University of Technology and Economics, Department of Building Services and Process Engineering

Dr. Csoknyai Tamás PhD

egyetemi docens, tanszékvezető
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék; az MMK Épületenergetikai Szakosztály elnöke

Absztrakt

A cikk célja a lakosok energiafogyasztási szokásainak modellezése, meghatározása és megértése. A tervezőmérnökök kiszámítják az épület terheléseit, figyelembe véve a szabványban meghatározott követelményeket. Az azonos típusú épületek működési feltételei különböző éghajlati régiókban eltérőek lehetnek, és egyéb tényezők is befolyásolhatják, mint például a felhasználói szokások. A felhasználók által fenntartott komfortfeltételek gyakran eltérnek a tervezési fázis során figyelembe vett komfort szintektől. Egyrészt a gazdaság szintje (energia-szegénység) egy olyan hajtó tényező, amely befolyásolja azokat a komfortszinteket, amelyeket megengedhetnek maguknak, másrészt az energiahatékonyság és az éghajlat-változással kapcsolatos célok is jelentős hatással járhatnak.

A tényleges felhasználói magatartás az éves energiafogyasztásra gyakorolt hatásának elemzéséhez egy tipikus családi házat modellezünk különböző éghajlati régiókban. A különböző felhasználói szokásokkal létrehozott forgatókönyveket a TRNSYS szoftver modellezi.

Uygur Kinay a cikk témájában előadást tartott a Magyar Épületgépészek Napja 2017 PhD szekciójában.

Kulcsszavak: Energiaszimuláció, felhasználói
                    szokások, TRNSYS, családi ház

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/3-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!