Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

Noficzer Zsolt

Kerámia hőtárolós decentrális helyiségszellőztetés

Noficzer Zsolt

okl. épületgépész mérnök
Kamleithner Budapest Kft.

Manapság már nem túlzás azt állítani, hogy a gépi szellőztetés alapfeltétele egy energiahatékony épületnek. A modern, légtömör épületszerkezetek miatt a helyiségben rekedt pára, illetve elhasznált levegő elvezetéséről többféle módon lehet gondoskodni.

A hagyományos kisventilátoros elszívás mellett ma már egyre inkább  hővisszanyerős alternatívát is kérnek a beruházók. Ezek a rendszerek két nagy csoportra oszthatók: centrális illetve  decentrális rendszerek. Az elsőbe tartozik a csillagpontos, illetve a gerincvezetékes csőhálózat, amelyeknél egy központi szellőztetőgép látja el az összes helyiséget frisslevegővel.

Decentrális szellőzésnek nevezzük azokat a megoldásokat, ahol minden helyiség légcseréjét külön egység végzi. Nagy előnye, hogy ilyenkor a csőhálózat kiépítése megtakarítható, így kisebb ingatlanok és felújítások esetén érdemes megfontolni ezt a szellőztetési módszert.

A lemezes hőcserélős decentrális készülékek mellett a piacon találkozhatunk ún. kerámia hőtárolós készülékekkel is. Ezeknél a típusoknál a hővisszanyerés regeneratív módon történik. Elszíváskor a kerámiamag felveszi a levegő hőjét, amelyet befúvási üzemben a frisslevegőnek ad át, így az kellemesen előmelegítve jut majd a lakótérbe. Az üzemmódváltás automatikus, a lakók beavatkozása nélkül.

Elszívás: az elszívó fázisban a kerámia hőtároló felveszi a használt levegő melegét és elraktározza.      Forrás: helios.hu

 

Befúvás: percenkénti ütemben a szellőztető frisslevegő befúvásra vált. Ilyenkor az előző ütemben felmelegített kerámiatest átadja a hőjét a beszívott frisslevegőnek, ami így kellemesen előmelegítve jut a lakótérbe.

 

Egy kerámiabetétes szellőztetőrendszer általában két – egymással kommunikáló – készülékből áll, amelyek váltott üzemmódban segítik egymást. A készülékek által szállított levegő térfogatáram, illetve a funkció (elszívás vagy befújás) központilag szabályozható. Az elérhető hőmérséklet-rendelkezésreállás akár 88%, a DIBt legújabb, érvényes mérési eljárása szerint.

A legmodernebb berendezések nemcsak egymással, hanem más ventilátorokkal is képesek kommunikálni. „Hibrid”  rendszerként kiépítve segítik pl. a WC, a fürdőszobai elszívás légutánpótlását.

A kerámiabetét méretéből adódóan ezek a készülékek általában kisebb fali átvezetést igényelnek, mint a lemezes hőcserélős típusok. Ma már alapkövetelmény az EC meghajtású ventilátor, így javarészt itt is ezeket alkalmazzák, egyes típusoknál a jobb hatásfok érdekében egyenirányító is megtalálható. A lakótérbe végül egy vagy két szűrőn keresztül jut be a levegő. Általában a készülék előlapja mögé elhelyezett szűrőkkel a készülékek karbantartása rendkívül egyszerű. A pórusmentes szerkezetű kerámiabetétek vízzel átmoshatók.

 

További részletek lapunk 2015/9-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!