Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

Dr. Takács János PhD

A geotermikus energia hasznosítása a mezőgazdaságban

Dr. Takács János PhD

teacher and researcher
Slovak University of Technology in Bratislava, Faculty of Civil Engineering, Department of Building Services

Összefoglalás

Szlovákiában a megújuló energiák hasznosításának fokozott figyelmet szentelnek a mezőgazdaságban is, így a biomassza, de főleg a geotermikus energia hasznosításának. A megújuló energiák hatékony hasznosítása csökkenti az elsősorban Oroszországból importált primer energiahordozók behozatalát, illetve az ebből eredő függőséget. Nagyon fontos az a tény is, hogy a megújuló energiák hasznosításának nemcsak energetikai, de gazdasági, és környezetvédelmi előnyei is vannak, mivel csökkenti a környezetünk szennyezését is. Ugyanakkor a megújuló energiák hasznosításának fontossága szerepel az Európa Tanács 31/2010 számú irányelvében is, amely előírja az uniós országok számára, hogy a megújuló energiák hasznosítását 20%-ra kell növelni.

1. A termálkút adottságai

Szímő a Csallóköz szélén, a Vág bal oldalán helyezkedik el és 2201 lakosa van. A falu az Érsekújvári járáshoz tartozik, 32 km-re Révkomáromtól, a nyitrai közigazgatási területen. A HGZ–1 termálkút 2008. és 2009. között létesült. A termálkút legfontosabb jellemzőit az 1. táblázatban foglaltam össze. A kútfej kialakítása az 1. ábrán, a kútfej lefedését szolgáló építmény a 2. ábrán látható.

1. táblázat. A HGZ-1 termálkút energetikai jellemzői

 

1. ábra. A szímei termál kútfej kialakítása

 

2. ábra. A szímei termál kútfej lefedését szolgáló építmény

 

Az 1. táblázatból kitűnik, hogy ha 64 °C-os hévizet lehűtjük a referens hőmérsékletre, ami +15 °C, ekkor a termálkút hasznosítható energetikai potenciálja mintegy 3 077,4 kW.

Szímőn nyitott geotermális energetikai rendszert alkalmaznak, elsősorban a speciális fóliasátrak energetikai hőellátására. Az távozó, hasznosított hévíz vezetéken a közeli Vág folyóba kerül.

 

2. A fóliasátrak

Szímőn a világhírű francia fóliagyártó fóliáit alkalmazzák. Szlovákián kívül más országokban is ezekkel építik a fóliasátrakat, így Spanyolországban, Kínában, Indiában, Hollandiában és Franciaországban.

A fóliasátrak termőterületének mérete: hossza 2 x 120 m, szélessége 77 m. A két fóliasátor között betonutat építettek, ahol a megtermelt uborkát gyűjtik és szállítják. A palánták előnevelése 60 m x 77 m-es termőterületen, azaz 4 620 m2-en történik. Ha a 120 x 77 m-es fő termőterületet kettéosztjuk, akkor négy egyforma, 60 x 77 m-es területet kapunk, vagyis 4 x 4 620 m2 = 18 480 m2-es területet.

 

További részletek lapunk 2015/9-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!