Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

Grundfos South East Europe Kft.

Esettanulmány – Grundfos CONLIFT kondenzátum átemelő

Grundfos South East Europe Kft.


A Grundfos CONLIFT kondenzátum átemelő berendezés az egyes – csatornaszint alatti – gépészeti berendezésekben (kazán, hűtőgép, split-klíma, fan-coil, légkezelő stb.) keletkező csurgalékvizek összegyűjtésére és a csatornavezetékbe történő átemelésére alkalmazható, olyan beépítési helyeken, ahol a csurgalékvíz, kondenzátum gravitációs elvezetése nem megoldható.

A beépítési helytől, feladattól, az átemelendő közeg mennyiségétől és minőségétől függően három típus elérhető az alábbiak szerint:
• CONLIFT1: pH > 2,5 kémhatású kondenzátumok
  átemelésére alkalmazható, 2,65 literes tartállyal
  rendelkező egyfázisú berendezés;
• CONLIFT2: mint a CONLIFT1, beépített vészjelzővel,
  amely hangjelzéssel figyelmeztet magas vízszint
  esetén;
• CONLIFT2 pH+: mint a CONLIFT2, egy semlegesítő
  egységgel kiegészítve, pH < 2,5 kémhatású
  kondenzátumok átemelésére.

Valamennyi berendezésnél a szállítási terjedelem részét képezi a flexibilis nyomócső, valamint a csatornavezetékhez történő csatlakoztatást biztosító műanyag idom.

 

Az alábbi esettanulmány példáján bemutatjuk, hogy egy ilyen viszonylag egyszerű feladatra alkalmazott berendezés beépítése, üzemeltetése is kellő körültekintést igényel.

Egy ipari létesítmény gyártócsarnokának légkondicionálására ipari kivitelű fan-coil berendezéseket építettek be. A csarnok belmagassága mintegy 10 méter, a gépészeti gerincvezetékek a mennyezet alatt futnak, míg a fan-coil készülékeket a padlószint fölött mintegy négy méterrel telepítették. A működésük során keletkező kondenzátumot a gépek alá telepített CONLIFT2-es berendezéseknek kellett a mennyezet alatt vezetett, megfelelő lejtéssel rendelkező, több száz méter hosszú gravitációs csurgalékvíz hálózatba emelni. 

A CONLIFT2-es berendezések nyomóoldali bekötését úgy alakították ki, hogy a – szállítási terjedelem részét képező 5,5 – 6 méteres – flexibilis nyomócső függőleges szakaszát körülbelül 4,5 méter hosszan egy műanyag védőcsőbe húzták be és a gravitációs vezetékre egy körülbelül fél méteres hurkon keresztül csatlakoztatták, hogy az esetleges visszaáramlásokat a kondenzátum átemelő berendezések felé elkerüljék. A CONLIFT kondenzátum átemelő berendezésnek így mintegy 5 méteres szintkülönbséget kellett leküzdenie.

A próbaüzem során több helyen is azt tapasztalták, hogy a tervezett állapotok szerint telepített berendezések nem tudták átemelni a kondenzátumot a mennyezet alatt lévő csurgalékvíz vezetékbe és a beépítési helyeknél folyásnyomokat tapasztaltak.

A helyszíni szemlék során a beruházó szakemberei és a kivitelező cég szerelői megállapították, hogy az átemelő berendezés a felelős a hibás működésért, mivel nem tudja átemelni a vizet a szükséges magasságba és túltelítődik kondenzátummal, ami aztán a padlóra folyik. Hosszú levelezés kezdődött, hogy mi lehet a hiba oka, de nem sikerült minden kételyt kizáróan azonosítani a hiba forrását.

A Grundfos, mint a berendezések szállítója csak a berendezés hibátlan – a hivatalos, nyilvános katalógus adatoknak megfelelő – működéséért tudott felelősséget vállalni. Egy „hibás” berendezést kiszereltünk a rendszerből és a Grundfos központi szervizében kiépítettünk egy, a valós beépítéshez hasonló teszt kört. 

A CONLIFT2-es berendezést a padlóra állítva és a nyomóvezeték kifolyási pontját daru segítségével 5,5 méter magasra emelve, folyamatos hozzáfolyás biztosítása mellett elindítottuk a berendezést, és a működést részletesen – fényképekkel, videóval – dokumentáltunk.

 

További részletek lapunk 2015/9-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!