Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

Berkesné Rodek Nóra - Dr. Galambos Ildikó PhD

Víz- és szennyvízkezelés az iparban ’15 – konferencia Nagykanizsán

Berkesné Rodek Nóra

titkár; oktató, PhD hallgató
Soós Ernő Víztechnológiai Kutató- és Fejlesztőközpont; Pannon Egyetem Nagykanizsa

Dr. Galambos Ildikó PhD

kutatásvezető
Soós Ernő Víztechnológiai Kutató- és Fejlesztőközpont

Egy sikeres kezdeményezés eredményeként 2014-ben létrejött a Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóközpont (továbbiakban: Kutatóközpont) Nagykanizsán a Pannon Egyetem, a Hidrofilt Kft. és Nagykanizsa Megyei Jogú Város együttműködésével. Ez a kezdeményezés kitűnő példája az innovációs fejlesztésnek a vidéki Magyarországon. A kutatóközpont azzal a céllal jött létre, hogy az ott dolgozó kutatócsoport a víztisztítás-vízkezelés területein nemzetközi szintű eredményeket érjen el, és ennek révén Nagykanizsa  a víztechnológia témaköreinek magyarországi, illetve a későbbiekben nemzetközi központjává váljon.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város a Kutatóközpont szakmai támogatásával 2015. október 28-án szervezi nemzetközi tudományos konferenciáját Víz- és szennyvízkezelés az iparban ’15 címmel Nagykanizsán, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán.

A konferencia felhívását lapunkban közreadjuk (lásd HÍREK rovatunkat).

A konferencia fő célkitűzése, hogy egyrészt a víz- és szennyvízkezeléssel foglalkozók bemutathassák a legújabb kutatási eredményeiket, másrészt pedig, hogy lehetőség nyíljon a víz- és szennyvízkezeléssel foglalkozó szakemberek, kutatók és ipari partnerek kapcsolatteremtésére, pályázati együttműködések megalapozására is. A konferencia második alkalommal kerül megrendezésre, ezúttal a két ipari és két tudományos szekciót tovább bővítjük egy poszter szekcióval és egy angol nyelvű szekcióval, teret engedve a konferencia nemzetközivé válásához. A cégeknek továbbá lehetőséget biztosítunk a standoknál történő bemutatkozásra is. A konferencián adják át a Soós Ernő Ifjú Kutatói Díjat, amelyre számos magyar és angol nyelvű pályázat érkezett MSc és PhD kategóriákban. A konferencia pályázati forrásból támogatott, így a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A kutatóközpont 2014. december 3-án szervezte meg első tudományos konferenciáját. Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora, Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője, valamint Borsos Ferenc, a Hidrofilt Kft. ügyvezető igazgatója e keretek között írta alá az együttműködési megállapodást a Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóközpont létrehozásáról és működtetéséről (1. képünk).

 

Az előadások sorában először Fülöp Júlia (Kiemelt Közszolgáltatások Főosztály főosztályvezető, NFM) adott tájékoztatást előadásában a KEHOP-on belüli vízipari fejlesztési források lehetőségeiről, majd a konferencián további neves előadók mutatták be legújabb tapasztalataikat, mind a tudomány, mind az ipar területéről. A plenáris ülés első tudományos előadásaként Bélafiné dr. Bakó Katalin (Pannon Egyetem Mérnöki Kar) a membrán szeparációs műveletek legújabb kutatásairól, majd dr. Laky Dóra (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) a mélységi vizek kezelésére alkalmas technológiai megoldásokról beszélt. Ezt követően dr. Anda Angéla (Pannon Egyetem Georgikon Kar) a Kis-Balaton területi párolgás meghatározásáról, valamint dr. Galambos Ildikó (Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóközpont) a membrántechnika alkalmazása a víz- és szennyvízkezelés aktuális kérdései témában tartott előadást (2. kép).

 

További részletek lapunk 2015/9-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!