Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

Varga György

Praktikus kéménybélelés a 813/2013/EU rendelethez való igazodással

Varga György

ügyvezető
Varga-Vent Kft.

Napjainkban egyre többet hallani a szén-monoxid-mérgezésekről és a nem megfelelő állapotú égéstermék-elvezető berendezésekről. Ez a tény a vidéki régiókban még nagyobb probléma.

A 813/2013/EU rendeletnek megfelelően régi kazánok cseréje esetében már csak korszerű kondenzációs gázkazánok beépítése megengedett. Az égéstermék-elvezető berendezés tekintetében itt egy „B” típusú gázkészülék cseréjénél jelentős átalakítások szükségesek.

Legtöbb esetben a koncentrikus égéstermék-elvezető berendezések kialakításával megoldható a kondenzációs gázkazán telepítése, amelyet mi biztonságosabb megoldásnak tartunk, mint a szétválasztott rendszert. A szétválasztott rendszernél, ha a tömítés megsérül, akkor a gázkészülék nem tud megfelelően üzemelni.

A meglévő „B” típusú gázkészülékek égéstermék-elvezetőjének a bélelésénél szeretnénk mindenki figyelmébe ajánlani speciális bekötő idomunkat. Ez a bekötő idom egy későbbi kazáncsere esetén jelentősen lecsökkenti a bontási munkálatokat, és az új égéstermék-elvezető berendezés egyszerűbb kiépítésére ad lehetőséget egy új kondenzációs kazán telepítésénél.

Még mostanában is több esetben szembesülünk béleletlen égéstermék-elvezető berendezésekkel „B” típusú gázkészülékek és vegyestüzelésű kazánok esetén. Ilyen esetekben javasoljuk a speciális bekötőidom beépítését a bélelés során, ami a későbbiekben a koncentrikus égéstermék-elvezető berendezés kiépítésének egyszerűsítését biztosítja.

Speciális bekötő idomunkat oly módon alakítottuk ki, hogy a kémények bélelésekor az eddig használt bekötőidom helyett olyan idomot építünk be, ami a régi gázkészülék cseréje esetén falbontás nélkül biztosítja a zárt égésterű készülék számára szükséges koncentrikus égéstermék-elvezető rendszer kiépítésének a lehetőségét. A sokéves kivitelezői tapasztalat és az egyes munkafolyamatok megkönnyítésének lehetősége vitt rá minket arra, hogy kitaláljunk valamit, ami még nem elérhető a piacon, és valóban megkönnyíti a munkát, amit nap, mint nap végzünk. Ha egy, korábban már saválló béléscsővel felújított gravitációs égéstermék-elvezetőt át kellett alakítani kondenzációs koaxiális rendszerré, akkor arra normális megoldás nem létezett. Eddig. Ugyanis a speciális bekötőidom használatával az átalakításhoz gyakorlatilag elég egy csavarhúzó.

Gravitációs égéstermék-elvezető

 

Az átalakítás folyamatát a következő képek illusztrálják:

 

További részletek lapunk 2015/12-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!