Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

Gergely Dániel Zoltán

Fűtési hálózatok csőátmérőjének optimalizálása

Gergely Dániel Zoltán

BSc épületgépész-mérnök
PTE - Műszaki és Informatikai Kar

A Körös Campus Alapítvány az elmúlt évekhez hasonlóan a tavalyi tanévben is pályázatot hirdetett a felsőoktatásban tanuló fiatal épületgépész hallgatók számára. A beadott pályamunkákat az alapítvány kuratóriuma értékeli, illetve dönt a támogatás/ösztöndíj odaítéléséről és mértékéről. Az ösztöndíj célja, hogy a felsőoktatásban tanuló tehetséges hallgatók anyagi és szakmai támogatása biztosítva legyen Magyarországon.

A nyertes pályamunkák közül Olvasóink a következőkben Gergely Dániel Zoltán munkájával ismerkedhetnek meg.

A szerző a Körös Campus ösztöndíj elnyerésén túl, jelen dolgozattal a PTE-MIK 2014. évi Tudományos Diákköri Konferenciáján is részt vett és 1. díjban részesült, ezzel kijutott a XXXII. OTDK-ra, ahol 3. helyezést ért el. Konzulense Baumann Mihály adjunktus, tanszékvezető. (Szerk.)

Bevezetés

A fűtési rendszerek csővezetékeit a gazdaságos csőátmérő alapján méretezik, amelyet igen régóta 50 ÷ 200 Pa/m fajlagos súrlódási nyomásveszteségű csővezeték kiválasztásával lehet megvalósítani. Ezeket az értékeket az 50’-es – 60’-as években írt szakkönyvekben találhatjuk. A korábbi időszakhoz képest napjainkra több dolog gyökeresen megváltozott, mások az energiaárak, csővezeték költségek, a csövek választéka sokkal szélesebb, illetve megjelentek a korábbiakhoz képest sokkal kisebb energiafogyasztású szivattyúk. Felvetődik a kérdés, hogy a szakkönyvekben közölt 50 ÷ 200 Pa/m fajlagos súrlódási nyomásveszteségre való méretezési értékeket nem szükséges-e átértékelnünk?

 

1. A gazdaságos csőátmérőt befolyásoló tényezők

1.1 Energiaköltségek

A vizsgálatot egy adott üzemidőre, és erre az időre átlagolt villamos energiaár figyelembevételével végeztük. A számításhoz először ismerni kell a vizsgálat idején, illetve egy adott rendszer tervezésekor vagy létesítésekor az aktuális villamosenergia-árat. 2015. év elején a villamos energia bruttó költségének országos átlaga 36,4451 Ft/kWh volt. Mivel az árak folyamatosan változnak az évek során, az üzemidőn belül minden i-edik évben meg kell határozni a várható villamosenergia-díjat.


1 Forrás: www.eon.hu

A fogyasztók támogatására szolgáló „rezsicsökkentés” program végett csak közelítéssel becsülhetők az elkövetkezendő évek villamosenergia-árai és ebből adódóan nem feltétlenül igaz, hogy az árak folyamatosan növekednének. A képletek nem teszik lehetővé, hogy ezt a tényezőt pontosan figyelembe vegyük, így a számításunkban a nemzetközileg elfogadott energiaárak évenkénti 2%-os növekedésével számoltunk:

Kvillamos,kezdeti (2015+i) = Kvillamos kezdeti (2015) ·
· (1+0,02)(2015+i)–2015.

 

További részletek lapunk 2015/12-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!