Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

Gősi Péter

Beépített hőcserélős használati melegvíztárolók tartós teljesítménye

Gősi Péter

okl. épületgépész mérnök
Reflex-Technika Kft.

A komfortos melegvíz-készítésnek több változata ismert és használatos, ezek közül az egyik változat a tárolós megoldás. Léteznek a használati melegvíz térbe gyárilag beépített belső hőcserélős kivitelek, amelyek helytakarékos megoldást kínálnak egyszerre több vízvételi hely igényeinek kiszolgálására.

Az igények kielégítő ellátásának egyik tényezője a tárolt víz mennyisége, ami a hirtelen fellépő fogyasztási csúcsok fedezése az egyik célja. A tároló kiválasztásának másik szempontja a használati melegvíz (hmv) termelőképesség. Erre a gyártók a termékeik ismertetőiben tartós teljesítmény adatokat adnak meg …. kW  vagy …. liter/h mértékegységekben. Ezek az adatok általában egy speciális, adott paramétereknek megfelelő állapotot mutatnak. Általában egy adott fűtővíz hőmérséklet, feltételezett belépő hidegvíz hőmérséklet (10 °C) és elvárt a kilépő hmv hőmérséklet (45 °C) mellett adódó teljesítményigényt adják meg. Ezek ritkán fedik le a szakemberek teljes információigényét. Sokrétűbb, részletesebb információbázist szolgáltatnak a teljesítmény-diagramok.

A beépített hőcserélők geometriája állandó, de a hőátadó képességük függ a belépő víz hőmérsékletétől, a keringő víz térfogatáramától. A tárolók kiválasztását végzők jogosan kérdezhetik a gyártókat:
• Mekkora térfogatáramot szállító szivattyút válasszak,
  hogy egy adott hőteljesítményt be tudjak táplálni a
  tárolóba?
• Ha a hőforrás ….°C hőmérsékletű fűtőközeget állít elő,
  mekkora lesz a bevitt hőáram a szivattyú által
  rendelkezésre álló térfogatáram mellett?
• Ha a hőforrás ….°C hőmérsékletű fűtőközeget termel,
  mekkora térfogatáram kell a kívánt hőteljesítmény
  bevitelére?
• Ha a fűtővíz hőfokesése technikai okok miatt csak ….°C
  lehet, mekkora térfogatáram keringjen a kívánt
  hőbevitel érdekében?
• Mekkora lesz a fűtővíz hőfokesése, ha a keringetett
  térfogatáram …. m3/h egy adott hőteljesítmény
  mellett?

 

A keringetett fűtővíz térfogatáram, annak hőmérséklete és hőfokesése, továbbá a hőforrás teljesítménye közötti kapcsolatokat mutatja meg a teljesítmény-diagram.

Ezekből mutatunk be néhányat a Reflex Storatherm Aqua típusú tárolók esetében.

 

További részletek lapunk 2015/12-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!