Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

Révai Mária - Lászlófi András - Kugler Géza - Mucsi Ádám

Tornaterem, uszoda, stadion – Sportcélú épületek épületgépészete ma és holnap – REHAU Szakmai Nap 2015

Révai Mária

okl. gépészmérnök, mérnök tanácsadó
REHAU Forgalmazó Kft.

Lászlófi András

okl. gépészmérnök, mérnök tanácsadó
REHAU Kft.

Kugler Géza

okl. gépészmérnök, vezető tanácsadó
REHAU Kft.

Mucsi Ádám

épületgépész mérnök
REHAU Kft.

A témában nagysikerű rendezvényre került sor november 5-én a Groupama Arénában, amint erről a lap novemberi számában beszámoltunk. A téma érdekessége, a bemutatott megoldások szakmai jelentősége okán felkértük az előadókat, hogy adjanak részletesebb tájékoztatást Olvasóink számára e megoldásokról. Szerk.

A téma aktualitását részben a magyar olimpiai pályázat is adja, de talán ennél is fontosabb a kormány köznevelési programja, ami tornatermek és tanuszodák sorát hívja életre. Sorban valósulnak meg stadion- és sportcsarnok-felújítások és új beruházások az adótámogatás révén. A mostani évek az építőipar számára is kihívást jelentenek abból a szempontból, hogy ilyen sok sportcélú épület nemigen épült egyszerre.

A sporttevékenység, a fizikai aktivitás pozitív hatással van az egészség fizikai aspektusának számos területére. Kiemelt jelentőségű a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, azok kockázati tényezőinek, az elhízás, vagy a magas vérnyomás csökkentésében. 

Ezek mellett csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a gerincfájdalmat, a csontritkulást, az érelmeszesedést, egyes daganatos, valamint mozgásszervi megbetegedések előfordulását.

Egyre fontosabb a sport szerepe a lelki egészség megőrzésében is, véd a depresszió, a szorongás, az alvászavarok ellen, fejleszti az önbizalmat, segít a pozitív gondolkodásban.

A politika már a 19. században felismerte a sport hatékonyságát. Fontos szerepet tulajdonítottak a sport közösségformáló erejének, amit a különböző népcsoportok és bevándorlók társadalmi integrálásában is használtak (pl. az USA-ban és Németországban). 

A 20. században a politika számára a sport az önigazolás, a nemzeti öntudat illetve identitás erősítésének, valamint az esélyegyenlőség biztosításának az eszköze is lett.

Kimutatható, hogy a sportszektor komoly gazdasági erővel is rendelkezik, hiszen jelentős infrastrukturális fejlesztések kísérik, valamint az így teremtett munkahelyek kihatnak a munkaerőpiacra. A maximális szurkolói élmény biztosításának szintén vannak gazdasági kihatásai.

A REHAU sportok iránti elkötelezettsége évtizedek óta ismert. A cég speciális technikai megoldásai szinte minden sportág esetében jelen vannak, a sísáncoktól az uszodákon át a jégpályákig, a kosár- és kézilabdapályákig, illetve a futballpályákig.

Az utóbbi években a sportlétesítmények tervezése a legtöbbször multifunkciós csarnokok, szórakozó-, bevásárló- és sportközpontok létrehozását jelenti. Mivel ebben az esetben is összetett funkciókat kielégítő létesítményről van szó, a speciális megoldások, mint sok más esetben is, nem egy konkrét részfeladat megoldását jelentik, hanem építészek, belsőépítészek, sporttechnológusok, edzők, beruházók, kivitelezők és még számos további résztvevő bevonásával megvalósuló komplex együttműködés eredményei. Miközben szem előtt kell tartani a műszaki előírásokat, a funkcionalitást és minőséget, nem felejthetjük el a gazdaságosságot, a környezetvédelmet, az energetikai és vízgazdálkodási szempontokat sem. Az eredeti funkció azonban nem sérülhet!

A sportlétesítmények tervezésekor és kivitelezésekor felmerülő speciális megfontolások, különböző nézőpontok és prioritások megismerésére és a lehetséges individuális megoldások ismertetésére rendeztük meg a REHAU Szakmai Nap 2015, Tornaterem, uszoda, stadion – Sportcélú épületek épületgépészete ma  és holnap című szakmai napot. A helyszín a Groupama Aréna volt, ahol a résztvevők – tervezők, beruházók, üzemeltetők és sportszakemberek – nemcsak több szemszögből megvilágítva (építész, épületgépész, sporttechnológus, edző és sportoló) hallhattak a műszaki megfontolásokról, hanem megtekinthették az elmúlt évek egyik legsikeresebb sportlétesítményét, speciális csomópontjait és nem utolsó sorban REHAU-gyepfűtését.

 

Sporttechnológia a Groupama Arénában – gyepfűtés

Ahogy az utóbbi időben a Magyarországon tervezett stadionfelújítások és újjáépítések megkezdődtek, párhuzamosan jelentősen megnőtt az érdeklődés a stadionokba telepítendő gyepfűtések iránt is. Ennek a hátterében az európai futballszövetségeket tömörítő UEFA szabályozása áll, amely előírja a stadionok besorolási kritériumait. A szabályozás nemcsak a pálya méretét írja elő pontosan, de a megfelelő besoroláshoz az UEFA versenyszezon időszakában a stadionnak rendelkeznie kell olyan „berendezéssel”, amelynek segítségével biztosítani lehet a játékra alkalmas pályát (akár télen is).

A cél a játékszezon meghosszabbítása, a játékkiesések megszüntetése és persze nem utolsó sorban a játékosok sérülésveszélyének minimalizálása.

Ahhoz, hogy egy pálya megfeleljen az előírásoknak, alapfeltétel, hogy a pálya gyeppel borított felülete fagypont alatti hőmérséklet esetében is megőrizze a funkcionalitását.

A megoldás a gyepfűtés, amelynek kialakításában a REHAU világszerte vezető szerepet tölt be. 

 

További részletek lapunk 2015/12-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!