Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 7-8. szám

Hozzászólások

Víz a szellőzésben, párásítás a lakásban

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kovács István

Víz a szellőzésben, párásítás a lakásban

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Az energiatakarékos lakásszellőztetés lassan, de biztosan megtalálja az útját, és már sokan vannak, akik tudják, mennyire fontossá vált ez az épületgépészeti ágazat, és ennek megfelelően nagyobb figyelmet fordítanak rá. A szellőzési hőveszteség energiamérlegen belüli magas aránya lehetővé tette, hogy nagyobb beruházási költségű szellőztetési rendszerek betervezésére kerüljön sor, már a családi házas projektekben is.

A szellőztetés mennyiségét, és így a rendszer alapvető méretét, teljesítményét jellemzően a lakók számához, a lakástérfogatra vonatkozó óránkénti légcsereszámhoz, és az egyes helyiségekre ajánlott szellőzési intenzitáshoz választjuk ki. 

Mivel a szellőztetési igényt adó paraméterek dinamikusan változnak, a szellőztetésnek is követnie kell azokat. Ebben természetesen a jó hatásfokkal szabályozható EC meghajtású ventilátorokkal ellátott  központi gép a kulcsszereplő. A másik fontos elem a vezérlés, amely szenzorokkal érzékeli a levegő paramétereit (pára, CO2, VOC) és átállítja a szellőzés intenzitását (1. ábra).

1. ábra. Hőmérséklet, páratartalom lakótéri monitorozása

Télvíz idején azonban még a legjobb, páraérzékelős vezérlések ellenére is előfordulhat, hogy „elfogy” a víz a levegőből. Ez természetes folyamat: kint, bár a relatív nedvességtartalom nagy, de hideg a levegő, ezért az abszolút nedvességtartalom csekély.  Ha ezt a levegőt a szellőztetéssel bejuttatjuk a lakásba és felmelegítjük, túl száraz lesz a komfortos légállapotnak megfelelő szinthez képest. Mivel télen többet tartózkodunk otthon, a szellőzést kevésbé foghatjuk vissza, így a száraz légállapot nagy valószínűséggel jelentkezni fog.

 

További részletek lapunk 2014/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!