Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 7-8. szám

Hozzászólások

Nagyméretű napkollektoros rendszerek tervezésével és üzemeltetésével kapcsolatos kérdések

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Bodó Béla - Verbai Zoltán

Nagyméretű napkollektoros rendszerek tervezésével és üzemeltetésével kapcsolatos kérdések

Bodó Béla

mesteroktató, okleveles létesítménymérnök,
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék

Verbai Zoltán

PhD hallgató
Debreceni Egyetem, Földtudományi Doktori Iskola

1. Bevezetés

A napkollektorokkal történő hőtermelés a megújuló energiaforrások körébe tartozik. Magyarország jogrendjébe beemelte az Európai Unió határozatát a megújuló energiaforrások növelését illetően. Az új Magyar Energia Stratégiának az a célkitűzése, hogy a megújuló energiahordozók alkalmazásának a mértékét a jelenlegi 6%-ről 14,65%-ra növelje. Ennek a célkitűzésnek a teljesítése hatalmas erőfeszítést igényel, és az eddigi tapasztalatok alapján igen költséges is.

A megújuló energiaforrások fokozott mértékű alkalmazása párosul az energiahatékonyság és energiatakarékosság kérdésének vizsgálatával is. A közelmúltban elfogadott jogszabályok kötelezettségként írják elő mind a meglévő épületek felújításakor, mind az új épületek energiaellátásának tervezésekor a megújuló energiaforrások alkalmazásának vizsgálatát. Ezek a rendeletek a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet és az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet.

A megújuló energiaforrások körének egyik igen fontos eszköze, illetve eleme a napkollektoros hőhasznosítás, amely elsősorban a használati melegvíz termelés során bizonyult hatékonynak. Költséghatékonyságuk megítélése változó. Fajlagos beruházási költségük nagy és a megtérülési idejük hosszú.

A napkollektorokat ma már viszonylag elterjedten alkalmazzák családi házak esetében, de mind gyakrabban találkozhatunk velük szállodáknál, oktatási intézményeknél, nagyobb lakóépületeknél és az iparban.

A HMV igények lényegében minden fogyasztó esetében sztochasztikus lefutást mutatnak. Lehetnek napszaki jellegzetességek, csúcsok és völgyek, de ezen belül is az igények véletlenszerűen változnak. A tapasztalat szerint az ipari alkalmazásoknál és oktatási épületeknél a fogyasztás napi rutinok szerint változik, de a véletlenszerűség itt is megjelenik. A szállodaiparban a fogyasztás a vendégek számától függ.

Sajnos általában elmondható, hogy a megújuló energiát hasznosító rendszerek fajlagos létesítési költsége nagyobb, mint a fosszilis energiatermelő berendezéseké. Egész Európában, így hazánkban is a célkitűzések teljesítéséhez – a közvetlen gazdaságosságot megvizsgálva – pályázati támogatás szükséges. Ha ez hazai pénzügyi forrásokból történik, akkor az adófizetők közreműködését jelenti. A pályázati segítség abban az esetben hasznos forrás, ha az európai uniós projekt keretében valósul meg, és ha környezetbarát szemléletmóddal párosul.

A fentiekhez illeszkedve e cikk keretében bemutatjuk, hogy egy nagyobb – irodaépület méretű, legalább 20 m2 felületű – napkollektoros, használati melegvizet előállító rendszer létesítése milyen gazdasági mutatókkal történhet, mennyi idő múlva térül meg egy a fosszilis energiát használó rendszerhez képest, és az ilyen rendszer tervezésénél és üzemeltetésénél milyen feladatok, problémák adódhatnak.

 

További részletek lapunk 2014/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!