Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 7-8. szám

Hozzászólások

Energia megtakarítás fűtéskorszerűsítéssel

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Bíró Sándor CEM

Energia megtakarítás fűtéskorszerűsítéssel

Bíró Sándor CEM

okl. villamos üzemmérnök, energetikai szakértő
AEE Magyar Tagozat

A cikk a ráckevei önkormányzat egyes intézményei körében elvégzett fűtéskorszerűsítéssel elért energia-megtakarításokat mutatja be. A kialakított módszer érdekessége, hogy az Önkormányzattól saját erőt nem igényelt és a korszerűsített rendszerek üzemeltetésére és karbantartására sem kell költenie a szerződés aláírásától 10 évig. A megrendelő a teljes körű szolgáltatásért cserébe egy fix díjat fizet, amelyet az elért energia-megtakarításból tud biztosítani.

Ráckeve Város Önkormányzata a földgáz energiahordozó magas ára és a jövőben várható további áremelkedés, valamint a környezet kímélése (különösen a szén-dioxid kibocsátás mérséklése) érdekében a közintézményei fűtését és a használati melegvíz előállítását végző rendszerek korszerűsítését tervezte 2012. év elején. 

Az Önkormányzat előzetes felmérései alapján négy intézmény hőtermelő rendszere bizonyult valóban energiapazarlónak. A megtérülési idők is kedvezőnek mutatkoztak, viszont a beruházási összeget nem tudta biztosítani az Önkormányzat és pályázati forrás sem volt. A rendszerek üzembiztonsága sem engedte meg azt, hogy több éven keresztül életben tartsák a rossz állapotban lévő rendszereket.

A dilemmák ismerősek – sok önkormányzatot nyomaszt mostanában hasonló probléma – és megoldást is találtak rá. A projekt megvalósításának és finanszírozásának biztosítására kiírt közbeszerzési pályázatot a Cothec Kft. nyerte.

Az ajánlatkérő alapvető elvárása volt, hogy a megajánlott rendszerek kiépítését, a beruházási költségek biztosítását és a rendszerek hosszú távú (10 év) üzemeltetését, javítását, karbantartását kiszervezze. A szolgáltató a jelentkező költségeit szerződésben rögzített éves alapdíj formájában kapja meg a szerződés futamideje alatt. A további elvárások:
• a hőtermelés földgáztüzeléssel, kondenzációs
   kazántechnológiával valósuljon meg,
• a földgáz megtakarítás mértéke (GJ/év) érje el
   a 30%-ot,
• a telepített rendszer hosszú távon üzembiztosan legyen
   működtethető.

A négy intézmény, amelyben a korszerűsítés megvalósítására is sor került:

A megoldandó feladat

Az előzetes felmérések alapján a fenti intézmények hőtermelő rendszere bizonyult valóban problémásnak és energiapazarlónak. A megtérülési idők is kedvezőnek mutatkoztak, viszont a beruházási összeget nem tudta biztosítani az Önkormányzat és pályázati forrás sem volt. A rendszerek üzembiztonsága sem engedte meg azt, hogy több éven keresztül életben tartsák a rossz állapotban lévő rendszereket.

A fentiek miatt a feladat az épületek hőellátó rendszerének és használati melegvíz ellátásának korszerűsítése volt a nagyobb energia- és költségmegtakarítás érdekében.


A cikk a Virtuális Erőmű Program megbízásából készült.

 

További részletek lapunk 2014/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!