Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 7-8. szám

Hozzászólások

Számok és megújuló energiahordozók

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Szilágyi Zsombor

Számok és megújuló energiahordozók

Dr. Szilágyi Zsombor

okl. gázmérnök, c. egyetemi docens

Számtalan cikk, kiadvány, hír, elemzés jelenik meg naponta, amelyek a megújuló energiahordozókkal foglalkoznak. Számtalan statisztika és kormányprogram is napvilágot lát. A rengeteg információban talán csak egy közös van: mit tekintünk megújuló energiahordozónak. A tervek, a prioritások már sokszínűek, de a múltbeli adatok között is lehet ellentmondásokat találni. A tucatnyi nemzetközi szervezet és kutató intézet kiadványai közül is nehéz a hitelest kiválasztani. A jövő terveiben a megújuló energiahordozók minden országban és felhasználási területen növekvő szerepet kapnak.

Tekintsük át néhány országban és hazánkban a megújulók helyzetét, és a terveket.

A következő táblázatok (1. – 2. táblázat) a világ megújuló energia felhasználását és az energiahordozók megoszlását szemléltetik.

1. táblázat. A világ megújuló energia
felhasználása 2013-ban

Hasonlók az energiahordozók közötti arányok hazánkban is, kivéve a vízenergia súlyát. A hazai geotermikus adottságok és az eddigi hasznosítás mögött azonban környezetvédelmi gondok is vannak. A megújuló energiahordozók használatának a megoszlása 2011-ben a következők szerint alakult: napenergia: 1%, szélenergia: 3%, vízenergia: 1%, geotermia: 7%, biomassza: 75%, biogáz: 2%,  bio üzemanyag: 11%.

 

További részletek lapunk 2014/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!