Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 7-8. szám

Hozzászólások

Termálvizes fűtés primerenergia-fogyasztása

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Balikó Sándor

Termálvizes fűtés primerenergia-fogyasztása

Dr. Balikó Sándor

energiagazdálkodási szakértő

Bevezetés

Magyarország termálvíz készlete az átlagosnál nagyobb, ezért is várható felhasználásának elterjedése a közeljövőben. A cikk bányászott primerenergia-hordozónak tekinti a termálvizet és azt vizsgálja, milyen mértékben használjuk fel ezt az energiahordozót a kizárólag fűtési célú rendszerekben.

Bemutatja, hogy az egyedüli, ún. monovalens hasznosítás energiapazarló, mert nem tudjuk a termálvíz rendelkezésünkre álló hőtartalmát jó hatásfokkal kihasználni. Alternatív, vagy bivalens módban a fajlagos primerenergia-fogyasztás csökkenthető. A legkisebb fajlagos értéket azonban úgy érhetjük el, ha a termálvizes fűtést hőszivattyús hőhasznosítással egészítjük ki, mert ekkor a rendelkezésünkre álló hőt – 0 °C körüli hőmérsékletig történő visszahűtéssel –szinte teljes egészében fel tudjuk használni.

1. A termálvíz primerenergia-tartalma

A megújuló energiahordozók primerenergia-tartalmának értelmezése még nem terjedt el a hazai gyakorlatban. A következőkben a termálvíz primerenergia-tartalmát célszerűen a

qpr = ct1          (1)

hőtartalmával vesszük azonosnak, ahol c a termálvíz közepes fajhője, tpedig a kitermelt víz hőmérséklete. Ezzel, ha a hasznosítás során a termálvizet tel hőmérsékletre hűtjük le, a hasznosítás hatásfoka [3]:

ηTV = t1 – telt1,          (2)

a hasznosított hő primerenergia-tartalma pedig:

eTV = 1 / ηTV          (3)

 

További részletek lapunk 2014/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!