Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 7-8. szám

Hozzászólások

Ivóvíz higiénia konferencia 2014 – Az első minősített szakmai képzés, mint az MMK ajánlott képzése

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Markos Anna Zsuzsanna

Ivóvíz higiénia konferencia 2014 – Az első minősített szakmai képzés, mint az MMK ajánlott képzése

Markos Anna Zsuzsanna

okl. gépészmérnök
REHAU Kft.

„Tiszta vizet az egészséges világért!” Ez volt az idei Víz világnap mottója március 22-én. Mindenütt szükség van a tiszta, higiénikus, minden szempontból kifogástalan ivóvíz biztosítására, a családi házak, a középületek, szállodák, kórházak végfelhasználói pontjain és az élelmiszeripari gyártóüzemekben a technológiai berendezéseknél egyaránt. A vízvezeték rendszerek helye az épületgépészeti rendszerek között a méretezést, anyagválasztást és a kivitelezést tekintve a kevésbé hangsúlyos témák közé tartozik, pedig a vízre, mint a legfőbb élelmiszerre egyre szigorúbb előírások és követelmények vonatkoznak. Ez adta az apropót a konferencia megszervezésére is.

2014. május 26-án a Dunán, az A38-as rendezvényhajón nagy sikerű konferencián vehettek részt az ország számos pontjáról érkező, a téma iránt érdeklődők, kiemelt számban épületgépész tervezők (lásd a lap júniusi számának 32. oldalát). A konferencián elhangzott 10 előadás közös témája az ivóvíz és az ivóvíz higiénia volt, különböző szakmai szempontok alapján megközelítve. A résztvevők érdeklődéssel hallgatták a legújabb, tervezéssel és szereléssel kapcsolatos szabványok, előírások, gyakorlati tapasztalatok ismertetését, de elhangzottak előadások a víz mikrobiológiai követelményeivel kapcsolatban, a biztosítóknál jelentkező vízkárokról, a közműszolgáltatók feladatairól, sőt a víz építészeti aspektusairól is.

A Magyarországon érvényben lévő MSZ EN 806-1…5 sz. szabványok írják elő az épületen belüli, emberi fogyasztásra szánt vizet szállító vezetékekre vonatkozó követelményeket, a tervezés, méretezés, kivitelezés és az üzemeltetés szempontjából. A 2003. január 1-től érvényes új EU Ivóvíz rendelet nemcsak a vízben található kémiai vagy fizikai anyagokra és a mikroorganizmusokra, parazitákra vonatkozó határértéket tartalmazza, hanem a vízvezetékek anyagválasztására is hatással van, a vízben oldódó fémek mennyiségének korlátozásával.

 

További részletek lapunk 2014/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!