Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 7-8. szám

Hozzászólások

Amikor a csapból is a Nap folyik – a napenergia hasznosítása

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Misinkó Sándor

Amikor a csapból is a Nap folyik – a napenergia hasznosítása

Misinkó Sándor

Megújuló energia üzletágvezető
HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.

Az utóbbi időben ugyan csökkentek a lakossági energiaárak, hosszú távon mégis tartani lehet gázellátási problémáktól, későbbi, akár drasztikus mértékű energia áremelkedésektől. Emellett egyre többen tartják szem előtt a környezetvédelmi szempontokat is és keresik a lehetőségeket az alternatív energiák kiaknázásában. Kézenfekvő megoldás a termikus napenergia hasznosítás, azaz a napkollektoros vagy szolár rendszerek. Már Magyarországon is egyre többfelé láthatjuk ezeket a rendszereket, amelyek melegvizet termelnek, medencét fűtenek vagy a lakás fűtésébe segítenek be.

Használati melegvízkészítés

A használati melegvízkészítés a szolár rendszerek egyik leggyakoribb felhasználása. Nemcsak új építésű házaknál kivitelezhető, hanem már meglévő melegvízellátó rendszerek esetén is.

Egy átlagos családi ház melegvízigényének ellátására 4–6 m2 hasznos kollektorfelület és 200 – 300 liter nettó űrtartalmú tároló szükséges. A nagyobb és jól hőszigetelt indirekt melegvíztároló alkalmas arra, hogy a napközben kollektorokkal előállított melegvizet tárolja az esti és reggeli vízfogyasztás idejére.

Az STC2 rendszer (1. ábra) indirekt tárolójában két belső csőkígyó található. Az alsóra kell kötni a napkollektorokat, a felsőre pedig a kazánt. Így a kazán csak a tároló felső részét tudja felfűteni. Ezzel biztosítható, hogy mindig legyen melegvíz, ugyanakkor a kazán feleslegesen ne fűtse fel a teljes tárolótérfogatot. Az STC rendszerben a szükséges pótfűtést villamos fűtőtest biztosítja.

1. ábra. STC2 Napenergia-hasznosító rendszer

A szolár állomás hidraulikus és szabályozó elemei: keringető szivattyú, – golyóscsap beépített visszacsapószeleppel, – térfogatáram-mérés/beállítás 1–13 l/min, – biztonsági szelep, 6 bar, – légtelenítő szelep, – nyomásmérő, 0-6 bar, – töltő-ürítő csap (2 db), – tágulási tartály csatlakozás, rozsdamentes flexibilis bekötőcső, tartó  – szolár szabályozó (3 db érzékelő, diff. szabályozás, kazán pótfűtés, fűtés rásegítés, szivattyú fordulatszám-szabályozás, rendszerhűtés, csöves kollektor funkció stb.), – hőszigetelés, – fali rögzítő szerelvény

 

További részletek lapunk 2014/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!